Další Irák? Pentagon vyslal do Perského zálivu bojové lodě

Washington/Bagdád - Americký ministr obrany Chuck Hagel nařídil vyslat do Perského zálivu letadlovou loď. Má tam být pro případ, že bude nutné zahájit vojenskou operaci v Iráku, kde islámští radikálové v uplynulém týdnu obsadili některá města a ohrožují metropoli Bagdád. Oznámil to dnes Pentagon.

Hagel nařídil vyslat letadlovou loď USS George H.W. Bush, aby vedení státu mělo více možností na ochranu amerických občanů a zájmů v Iráku. Loď již odplouvá ze severu Arabského moře a doprovodí ji bojová plavidla USS Philippine Sea a USS Truxtun, která jsou vybavena řízenými střelami. Lodě mají doplout do Perského zálivu ještě dnes.

Prezident Barack Obama v pátek řekl, že Spojené státy v reakci na postup radikálů ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) své vojáky do Iráku nevyšlou. Radikálové v posledních dnech dobyli značnou část území Iráku.

"Nemůžeme vaši práci udělat za vás," řekl na adresu irácké armády, která postup rebelů není zatím schopna zastavit. Spojené státy jsou ale podle Obamy připraveny pomoci, jakákoli americká akce prý ale musí být přesná a cílená.

Zdroj: YouTube

Profesor Londýnské ekonomické školy Fawaz Gerges odhaduje, že k ISIL se připojily "stovky možná tisíce zkušených velitelů Saddáma Husajna." To znamená, že tyto vzbouřenecké síly, i když je tvoří také bojovníci ze zahraničí, jsou vycvičeny a dobře Irák znají. Za ISIL bojuje i několik set lidí hovořících francouzsky, kromě Francouzů jsou to Belgičané a lidé ze severní Afriky, informuje CT24.

Organizaci vede záhadný abú Bakr Bagdádí. Podle zdrojů listu The Washington Post je větším odpůrcem USA, než byl někdejší vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin a začíná mít mezi džihádisty větší vliv než nynější vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí. 

O Bagdádím se toho moc neví. Narodil se nejspíš roku 1971. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca a odtud také pocházejí dvě jeho známé fotografie. Jeho podoba je tajemstvím i pro ty, kdo s ním sympatizují. Členové šíitského Hizballáhu, který bojuje stejně jako ISIL v Sýrii, ho nazývají Duch. Bagdádí nosí přes tvář roušku, i když hovoří se svými nejbližšími spolupracovníky.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. Navy) Islámský stát (IS) Irák

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy