Kauza dětí odebraných rodičům v Norsku se blíží do finále? Úřad rozhodne

Praha/Oslo - Norský sociální úřad by měl v úterý sdělit, jestli dál počítá s tím, že by české bratry Denise a Davida Michalákovy adoptovala norská rodina. Matce chlapců, které sociální služba děti před třemi lety odebrala, by to pracovníci úřadu mohli sdělit dopoledne.

"Je klíčové, že hrozí, že by čeští občané mohli být dáni v Norsku do adopce. Matka už loni v květnu vyčerpala celé soudní kolečko, teď ho absolvuje znovu. Pokud bude stát vyčkávat na rozhodnutí norských soudů, tak to může trvat do plnoletosti dětí," uvedla poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). Podle ní by měl stát dostat chlapce do Česka, využít by k tomu měl diplomatické ochrany.

Česká strana podmiňovala další kroky tím, že Eva Michaláková musí nejdřív v Norsku požádat soud o svěření dětí do péče. Matka to udělala loni v polovině prosince. Ministerstvo zahraničí pak 22. prosince předalo norskému velvyslanectví diplomatickou nótu ve prospěch chlapců. Stát v ní nabízí záruku, že v Česku na chlapce a jejich rodinu dohlédne.

Norská sociální služba odebrala českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. Michaláková také přiznala, že děti výchovně plácla. Norsko ale na rozdíl od Česka tělesné trestání dětí úplně zakázalo, zákon má už od roku 1987.

V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé žije v jiné rodině. Michaláková může své syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její dřívější odvolání odmítly, v listopadu 2013 se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten loni na jaře její stížnost nepřijal.

Podle Chalánkové závisí rozhodnutí o osudu hochů na úřednících. Vyjádřit se k němu mohou i pěstouni. Pokud se děti s novým prostředím sžily, nemusí se do původní rodiny vůbec vrátit. V posledních letech chlapci mluví jen norsky, loni matku mohli vidět prý jen jednou. "Jde o čas. Pod nejlepší zájem dítěte se může schovat i zlý skutek," míní Chalánková.

Související

Více souvisejících

norsko adopce děti

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy