Co zavinilo nehodu českých filharmoniků v Rakousku?

Vídeň - Po včerejší vážné nehodě autobusu s částí členů České filharmonie (ČF) u Mistelbachu zůstávají dva hudebníci v rakouské nemocnici. Příčina havárie se vyšetřuje, podle policie je na vině mikrospánek.

"V rakouských nemocnicích zůstávají dva filharmonici, ale i ti by se v nejbližší době měli vrátit do Prahy. Jejich stav je podle našich informací stabilizovaný a v dohledné době budou převezeni do České republiky," uvedla mluvší ČF Kateřina Motlová. Jedná se o člena skupiny bicích nástrojů a o tajemníka orchestru.

Zbývající ze skupiny 16 filharmoniků byli po nehodě autobusu z nemocnice propuštěni a během nedělní noci byli dopraveni domů náhradním autobusem, nebo si pro ně přijeli jejich příbuzní.

Část filharmoniků se autobusem vracela z Vídně do Prahy. Mezi těžce zraněnými je i řidič autobusu, kterého museli vyprostit hasiči s pomocí hydraulického záchranného zařízení. Dvanáct lidí se ze zdemolovaného vozidla dostalo vlastními silami.

Na koncertní vystoupení do Vídně se vypravilo 105 filharmoniků, šéfdirigent Jiří Bělohlávek a doprovod. Bez 16 účastníků havárie nyní pokračují na turné do Polska.

Příčina nehody dosud nebyla zjištěna. "Těžce zraněný řidič ještě nemohl být vyslechnut," citovala dnes agentura APA dolnorakouské policejní ředitelství. To také dodalo, že je možné, že šoféra postihla náhlá nevolnost, což podle serveru Kurier.at prý řidič řekl vyšetřovatelům. Další možností je, že nehodu zavinil mikrospánek. List Kronen Zeitung v neděli nevyloučil, že autobus sjel ze silnice kvůli silnému nárazovému větru. To ale policie nyní označila za spekulaci.

Související

Více souvisejících

Nehody autobusů česká filharmonie Rakousko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy