Co odhalil počítač kopilota Lubitze? Vyšetřovatelé jsou zděšeni

Berlín/Paříž - Kopilot Andreas Lubitz, který podle dosavadních informací namířil Airbus A320 společnosti Germanwings do alpských svahů, vyhledával měsíc před tragédií sebevražedná témata. Kromě toho policie zjistila, že na svém počítači sledoval zvrácená videa.

Deprese, psychické potíže, problémy se zrakem, osobní problémy. To vše mohlo stát za úmyslem sedmadvacetiletého kopilota Andrease Lubitze zřítit se s Airbusem A320 společnosti Germanwings. Vyšetřovatelé už mají první poznatky z věcí, které zajistili v jeho düsseldorfském bytě.

"Tým prohledávající jeho počítač objevil, že navštěvoval stránky s perverzními sexuálními praktikami, gay pornem a sebevražednými tématy," uvedl zdroj pro britský Mirror.

Letadlo se 150 lidmi na palubě včetně posádky se zřítilo v úterý ve francouzských Alpách. V kokpitu podle záznamu z černých skříněk byl v době pádu jen kopilot Andreas Lubitz, kapitán letadla si totiž odskočil na záchod a pak se marně snažil do zabarikádovaného kokpitu dostat.

Lubitz podle dosavadního vyšetřování měl psychické potíže a hluboké deprese. Dokonce měl prý problémy se zrakem, podle zatím nepotvrzených zpráv se měl jeho zrak zhoršit až o třicet procent.

Psali jsme:
Záhada: Co se honilo Lubitzovi hlavou? Psychiatři tápou
 

Vyšetřovatelům se údajně podařilo shromáždit na místě neštěstí genetické informace už asi poloviny obětí. Nyní bude prý nutné porovnat je se vzorky získanými od pozůstalých. Nezvěstná stále zůstává také druhá černá skříňka, která by mohla poskytnout bližší informace o rychlosti či klesání letadla. Do jejího objevení zůstává podle úřadu technická závada stále možnou příčinou pádu stroje. Podle manažera společnosti Lufthansa, mateřské společnosti Germanwings, Kaye Kratkyho je ale možné, že skříňka silný náraz nevydržela a roztříštila se.

Do Francie podle společnosti Germanwings dorazilo už celkem 325 rodinných příslušníků obětí. V hotelu v jihofrancouzském přístavu Marseille, asi 150 kilometrů jihozápadně od místa neštěstí u Seyne-les-Alpes, se o ně stará prý kolem 90 odborníků, včetně psychologů, lékařů a duchovních. V případě zájmu je také doprovází na místo zřícení letadla.

Francouzský vyšetřovatel Jean-Pierre Michel dnes médiím po návratu ze setkání s německými kolegy sdělil, že se tým vyšetřovatelů nyní soustředí především na prověření zdravotního stavu Lubitze. Chtějí prý zjistit, "co mohlo destabilizovat Andrease Lubitze nebo ho dohnat k takovému činu".

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

Andreas Lubitz (kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings) zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 36 minutami

před 39 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy