Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Vyšetřování nehody ukázalo, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Před osudným letem si také hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu. Závěr tedy byl jasný – Lubitz spáchal sebevraždu a cestující vzal s sebou.

Podle státního zástupce Christopha Kumpa vyšetřování nepřineslo žádný důkaz o tom, že by měla být trestně stíhána nějaká žijící osoba. Podle něj žádný z lékařů neměl před nehodou důvod si myslet, že u Lubitze hrozí sebevražda. Ani jeho zaměstnavatel či úřad pro letectví neměly podle státního zástupce o takovém riziku povědomí.

Günter Lubitz, otec Andrease, však chce v pátek na tiskové konferenci v Berlíně – v den druhého výročí havárie - prezentovat své vlastní poznatky týkající se katastrofy. „Až do teď všichni věří teorii druhého pilota, který byl po dlouhou dobu v depresi, který úmyslně havaroval s letadlem v horách při plánovaném činu. Jsme přesvědčeni, že to není pravda,“ cituje otce server.

Jaké důkazy chce předložit, není jasné. S Günterem Lubitzem by měl vystoupit také novinář Tim van Beveren, který je titulován jako „mezinárodně uznávaný letecký expert". Ten tvrdí, že mnoho otázek zůstává nezodpovězených a že některé aspekty šetření byly zcela ignorovány.

Pozůstalým se ale plánovaná tisková konference vůbec nelíbí. Právník příbuzných obětí havárie řekl regionálním novinám Rheinische Post, že načasování Lubitzovy konference na den výročí je „velmi nepříjemné“.

„Udělat to přesně dva roky poté, co letadlo havarovalo, je nezodpovědné. Z pohledu jednotlivých obětí, je to necitlivé a pro mnohé z nich by to mohlo být traumatizující,“ řekl berlínský právník Elmar Giemulla. Dodal, že otec se snaží šířit teorii, která „zprostí jeho syna veškeré zodpovědnosti.“

„Jeho rodiče nepoznali, že má problém, a nechali ho dál létat. Nyní jsou to oni, kdo potřebuje pomoc, protože popírají fakta. Snaží se nás provokovat?“ zajímá Klause Radnera, který při pádu letadla přišel o dceru, jejího partnera a jejich dítě. „První katastrofou pro nás bylo, že jsme při tragédii přišli o naše milované. Druhou, že to někdo udělal úmyslně. Třetí katastrofou je chování Lubitzových rodičů a tahle tisková konference,“ dodal.

Rodiče Andrease Lubitze rozhněvali rodiny pozůstalých už loni, když u příležitosti prvního výročí tragédie umístili do novin oznámení připomínající jejich syna. Oznámení s názvem „Andreas“ ukazovalo fotografii usmívajícího se druhého pilota se zprávou: „Velmi nám chybíš, ale jsi a vždy zůstaneš v našich srdcích“. O ostatních obětech se ve vzpomínce vůbec nemluvilo.

Související

Více souvisejících

Andreas Lubitz (kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings) zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015) Německo Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

před 47 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

ČT24 od května dostojí svému názvu a bude živě vysílat celý den

Česká televize chce, aby zpravodajský kanál ČT24 živě vysílal od května nepřetržitě celých 24 hodin denně. V současnosti má přestávku mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. Radu ČT o tom ve středu informoval generální ředitel České televize Jan Souček.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy