Ztrácel kopilot Lubitz zrak? Vše bylo nejspíš jinak

Berlín - Německý pilot Andreas Lubitz si vážné problémy se zrakem zřejmě pouze sám vsugeroval. Lékaři se totiž domnívají, že jeho oční vada byla léčitelná. Údajně právě kvůli ní záměrně navedl svůj stroj ke zřícení. Vyšetřovatelé ale zatím nepotvrdili ani verzi o sebevraždě, nenašli totiž žádný dopis na rozloučenou. Záchranáři stále hledají druhou černou skříňku, která by měla policii poskytnout klíčové indicie.

Andreas Lubitz, který před týdnem pravděpodobně stojí za smrtí 149 lidí, si podle všeho vsugeroval problémy se zrakem. V minulých dnech se totiž objevily informace, že se mu zhoršil až o 30 procent. Lubitz trpěl sebevražednými sklony už před začátkem své letecké kariéry. Navíc se bál, že ho o vysněnou práci něco připraví jako například zhoršující se zrak.

Policie ale stále nezná motivy jeho hrůzného jednání. "Zatím jsme neobjevili nic, co by naznačovalo motiv činu, nenalezli jsme ani dopis na rozloučenou. Lékařské záznamy také neprokazují zdravotní potíže," uvedl německý vyšetřovatel Christoph Kumpa.

Vyšetřovatelé proto nevylučují, že si problémy se zrakem pouze vsugeroval. Mohl se z nich tedy vyléčit.

Záchranáři i nadále pracují na místě pádu letadla, kde hledají ostatky lidí a zbytky letadla. Vybudovali k místu novou cestu, kterou se k troskám dostanou rychleji. Zatím nenašli ani jediné celé tělo. Podle DNA ostatků se ale podařilo identifikovat už 80 obětí. Zároveň policisté hledají druhou černou skříňku.

Letadlo se 150 lidmi na palubě včetně posádky se zřítilo minulé úterý ve francouzských Alpách. V kokpitu podle záznamu z černých skříněk byl v době pádu jen kopilot Andreas Lubitz, kapitán letadla si totiž odskočil na záchod a pak se marně snažil do zabarikádovaného kokpitu dostat.

Lubitz podle dosavadního vyšetřování měl psychické potíže a hluboké deprese. Vyšetřovatelé pak objevili v Lubitzově düsseldorfském bytě roztrhanou neschopenku, která byla vystavena i na den letu. Podle dosavadních zjištění to vypadá, že Lubitz spáchal sebevraždu. Věděl totiž, že pravděpodobně bude muset kvůli zdravotním problémům skončit s létáním. A to bylo, jak vypověděli jeho kamarádi a známí, jeho vášeň.

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

Andreas Lubitz (kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings) zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy