Premiér Lucemburska jako první lídr EU si vzal muže

Lucemburk - Lucemburský premiér Xavier Bettel se dnes podle agentury AFP stal v Evropské unii prvním vrcholným představitelem, který v době výkonu své funkce uzavřel sňatek s osobou stejného pohlaví. Stalo se tak podle agentury Reuters navíc v silně katolické a spíše konzervativní zemi.

Liberální premiér a jeho belgický partner Gauthier Destenay si řekli ano při civilním obřadu na radnici v Lucemburku. Oba měli na sobě tmavé šedomodré šaty s kravatami ve stejné barvě a bílé košile. Soukromý obřad bez přítomnosti médií vedla starostka lucemburské metropole Lydie Polferová, která pomáhá dvaačtyřicetiletému Bettelovi i v politice. Lucembursko s 520.000 obyvateli bude od 1. července do konce roku předsedat unii.Pár si nepřál zvláštní publicitu, pozval jen několik lidí a odmítl rozhovory s médii. Sňatek premiéra je ale přesto "historický" a považován za znamení, že se společnost v římskokatolickém Lucembursku vyvíjí, komentoval premiérův homosexuální sňatek podle agentury AFP představitel belgické veřejnoprávní televize RTBF.Mezi hosty byl i belgický premiér Charles Michel. "Přijel jsem na svatbu kamaráda. Je to pro něj velký okamžik a musel jsem u toho být. Lucembursko je země, která má předstih ve společenských otázkách. Je to vzkaz zaslaný v době, kdy v Evropě sílí homofobie," řekl AFP belgický premiér.Novomanželé odjeli z radnice do novobarokní budovy Cercle Cité v centru metropole, kde se konal koktejl. Oslavy mají pokračovat v sobotu v luxusní restauraci Gaichel u belgické hranice. Kvůli nabitému politickému programu ale Bettel podle AFP upustil od svatební cesty.Bettel a jeho životní partner, belgický architekt Destenay, patří k prvním homosexuálním párům, které využily nový lucemburský zákon povolující sňatky gayů a lesbiček. Lucembursko se v lednu stalo devátou a zatím poslední zemí EU, která tato manželství umožňuje. V ČR to možné není."Mám jenom jeden život a nechci se v něm schovávat," vysvětlil podle Reuters Bettel, když loni oznámil své odhodlání uzavřít manželství s Destenayem. Požádal mě (o ruku) a já řekl ano," dodal tehdy premiér. Žili spolu v registrovaném partnerství od roku 2010.První čelnou političkou, která uzavřela sňatek s osobou stejného pohlaví, se podle Reuters stala před pěti lety tehdejší islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová.

Související

Xavier Bettel

Lucemburský premiér Bettel opsal podle médií většinu své disertační práce

Lucemburský premiér Xavier Bettel po obvinění z opsání většiny své disertační práce uvedl, že "měl postupovat jinak". Investigativní novináři zjistili, že v celé Bettelově práci o 56 stranách jsou jen dvě stránky, které neobsahují plagiáty. Premiér studoval právo a politologii na univerzitě ve francouzském Nancy, napsala agentura AFP.

Více souvisejících

Xavier Bettel Gayové Lucembursko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy