Rok v EP: Jak se daří TOP 09?

Praha/Brusel - Obrana lidských práv, záchrana miliard pro Českou republiku, výdaje na migrační krizi nebo podpora českého průmyslu. Poslanci TOP 09 a STAN, kteří vytvořili největší českou delegaci v Evropském parlamentu, už více než rok výrazně ovlivňují dění v EU.

„Za rok od voleb jsme v Evropském parlamentu přijali rozhodnutí, která ovlivňují životy milionů lidí v celé Evropské unii. Od bankovních služeb, přes biopaliva, až po obchodní dohody, to vše se občanů Evropské unie v různé míře dotýká. Naše práce má zcela konkrétní obrysy, snažíme se například zrušit roamingové ceny za telefonování v zahraničí, aby lidé neplatili při cestování po Evropě více než doma," uvedl europoslanec Luděk Niedermayer, který je zároveň předsedou České národní delegace ve frakci Evropské lidové strany (EPP).

„Za nejdůležitější považuji, že jsme dokázali zachránit 80 miliard korun, které nedokázala prostřednictvím evropských dotací loni vyčerpat česká vláda. Díky našemu zásahu o ně na různé projekty Česká republika může žádat ještě letos," řekl europoslanec Stanislav Polčák, který se intenzivně zabývá také problémem financování extremistických stran v Evropské unii z Ruska nebo zaváděním nových programů pro zdravý vývoj dětí v Evropě.

Obrana lidských práv je jedním ze základních témat, kterým se europoslanec Jaromír Štětina zabývá. „Věnovali jsme se obraně práv lidí i skupin pronásledovaných a utlačovaných režimem v Rusku, válečným konfliktem na Ukrajině i na Blízkém Východě. To je to základní a lidské, co můžeme pro občany za hranicemi Evropy udělat," míní europoslanec Jaromír Štětina, který se i díky svým aktivitám dostal na seznam Evropanů, kteří mají od Putinova režimu zákaz vstupu do Ruska. Aktivně vystupoval například při rezolucích odsuzujících vraždu Borise Němcova či věznění Nadi Savčenko.

Aktuálním tématem, které hýbe celou Evropou a které řeší europoslanci v posledním roce, je migrační krize. „Snažíme se zvýšit rozpočet určený na řešení krize. Výdaje Evropské unie na tuto problematiku jsou příliš nízké a neodpovídají závažnosti situace," soudí europoslanec Jiří Pospíšil. Ten se ve výborech aktivně věnuje také obraně práv spotřebitelů nebo podpoře českého průmyslu.

Související

Více souvisejících

Jaromír Štětina Luděk Niedermayer Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy