Řecký ministr financí Varufakis rezignoval. Už je znám nástupce

Atény - Řekové ve včerejším referendu řekli mezinárodním věřitelům "ne", lidé odmítají další škrty a vláda Alexise Tsiprase chce vyjednat lepší podmínky pro další půjčku. Řecký ministr financí Janis Varufakis chce kabinetu usnadnit pozici a oznámil, že odstupuje z funkce. Jeho nástupce se stal hlavní vyjednávač Atén s mezinárodními věřiteli Euklidis Tsakalotos.

Na svém blogu uvedl, že si je vědom, že někteří z představitelů euroskupiny by uvítali, kdyby s ním už nemuseli jednat. Jeho "absence" by prý usnadnila premiérovi Alexisi Tsiprasovi vyjednání dohody s eurozónou. Právě z tohoto důvodu opouštím dnes ministerstvo financí, dodal Varufakis.

Zdroj: YouTube

"Budu i nadále podporovat premiéra Tsiprase, nového ministra financí a naši vládu," uvedl řecký ministr ve svém prohlášení, ve kterém rovněž ocenil statečnost řeckých voličů. "Slavné OXI (Ne), které dali najevo demokratům na celém světě je jen začátek," dodal.

"Referendum z 5. července zůstane navždy v historii jako jedinečný okamžik, kdy malý evropský národ povstal proti dluhovému otroctví," napsal Varufakis. "Jako všechny boje za demokratická práva i toto historické odmítnutí ultimáta euroskupiny z 25. června bude něco stát. Je proto nezbytné, aby veškerý kapitál, který byl propůjčen vládě skvělým NE v referendu byl okamžitě investován do ANO pro správné řešení - dohodu, která bude zahrnovat restrukturalizaci dluhu, méně úsporných opatření, přerozdělení ve prospěch potřebných a skutečné reformy," dodal.

Tsakalotosovo jmenování se všeobecně předpokládalo vzhledem k tomu, že již přes dva měsíce vedl hlavní zátěž vyjednávání v eurozóně poté, co se této role vzdal kvůli jistým osobním kontroverzím jeho předchůdce Varufakis.

Některá média Tsakalotose popsala jako "muže ve Varufakisově stínu", který si nepotrpí jako jeho předchůdce na světla ramp a Varufakisův temperament vyrovnává anglickou diskrétností získanou na univerzitě v Oxfordu a elitní střední škole v Etonu.

Tsakalotos po převzetí úřadu dnes prohlásil, že Řekové v hlasování dali jasně najevo, že si "zaslouží něco lepšího" a že "nebudou akceptovat neschůdné řešení". "Chceme pokračovat v diskusi (s věřiteli)", pokračoval. "Věřím, že se něco může změnit v Evropě," dodal nový ministr a přiznal, že prožívá "nervozitu" z přebírání portfolia financí "v okamžiku, který není nejsnadnější v řecké historii".

Související

Evropská Unie

Eurovolby 2019 překračují hranice, desítky politiků kandidují mimo svou zemi

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, někdejší eurokomisařka Neelie Kroesová nebo syn unijního brexitového vyjednavače Nicolas Barnier patří ke skupině politiků, kteří se rozhodli v květnových volbách do Evropského parlamentu (EP) kandidovat mimo svou zemi. Ačkoli kandidátní listiny ve všech unijních státech dosud nebyly uzavřeny, podobných případů jsou už teď nejméně dvě desítky, uvedl zpravodajský server Politico.

Více souvisejících

Janis Varufakis Řecko Euklidis Tsakalotos

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy