Eurovolby 2019 překračují hranice, desítky politiků kandidují mimo svou zemi

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, někdejší eurokomisařka Neelie Kroesová nebo syn unijního brexitového vyjednavače Nicolas Barnier patří ke skupině politiků, kteří se rozhodli v květnových volbách do Evropského parlamentu (EP) kandidovat mimo svou zemi. Ačkoli kandidátní listiny ve všech unijních státech dosud nebyly uzavřeny, podobných případů jsou už teď nejméně dvě desítky, uvedl zpravodajský server Politico.

Unijní pravidla umožňují občanům členských zemí ucházet se v evropských volbách o hlasy voličů v jakémkoli státě, pokud splní tamní podmínky pro kandidáty. Již v minulých volbách před pěti lety byli takto zvoleni čtyři europoslanci a dá se očekávat, že letos se tento počet rozšíří, píše Politico.

Některé strany lákají politiky ze zahraničí ve snaze o celoevropský dosah, jiné sázejí na to, že jim známé tváře pomohou získat přízeň voličů. Mezi zastánce mezinárodního přístupu při sestavování kandidátek patří například francouzský prezident Emmanuel Macron, který loni neúspěšně navrhl, aby voliči vedle politiků z vlastní země mohli vybírat europoslance i ze společných celoevropských seznamů.

What has the EU ever done ...for my work?...for my region?...for me?The European Union is yours, make the best of it! Learn more about the EU ahead of #EUelections2019 ↓ pic.twitter.com/OysTPN4VLM

— European Commission ?? (@EU_Commission) 13. dubna 2019

Letos má Macronovo hnutí Republika v pohybu (LREM) někdejšího italského viceministra pro evropské záležitosti Sandra Goziho. Naproti tomu člen Macronova hnutí, Francouz Ugo Lopez, kandiduje za španělské liberály Ciudadanos.

"Nikdy nebudeme mít skutečnou evropskou demokracii, pokud nebudeme mít hnutí překračující hranice, pokud ty hranice sami nepřekonáme," přiblížil médiím Gozi své důvody, proč se uchází o hlasy voličů ve Francii.

Liberální Reformní hnutí (MR) belgického premiéra Charlese Michela zapsalo mezi své kandidáty Francouze Barniera, podle něhož je přeshraniční kandidatura "přesně v souladu s podstatou evropských voleb".

Za vlámské liberály (VLD) pro změnu kandiduje bývalá nizozemská eurokomisařka Kroesová. Její vlastní strana ji prý v Nizozemsku na kandidátku nezařadila, proto kývla na nabídku lídra VLD Guye Verhofstadta.

Specifickou motivaci má bývalý šéf řecké státní kasy Varufakis, který proslul snahou opustit v průběhu řecké dluhové krize eurozónu. Na listině svého mezinárodního uskupení Demokracie v Evropě - hnutí 2025 (DiEM25) se bude ucházet o přízeň voličů v Německu. Webu Politico sdělil, že svou kandidaturou chce symbolizovat, že "neexistuje střet mezi severem a jihem, mezi Řeky a Němci".

"Jediný skutečný střet je mezi progresivní a autoritářskou politikou, všude," dodal Varufakis. Po eurovolbách, v nichž mu průzkumy dávají pouze mizivou šanci na úspěch, chce kandidovat i v parlamentních volbách v Řecku.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 EU (Evropská unie) Michel Barnier evropský parlament Emmanuel Macron Janis Varufakis La République en marche (Republika v pohybu). Francie

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 5 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 6 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 6 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 10 hodinami

Policejní těžkooděnci vstoupili do Kolumbijské univerzity, rozehnali demonstranty

Policejní těžkooděnci newyorské policie vstoupili v noci na středu na půdu kampusu Kolumbijské univerzity v New Yorku, aby rozehnali demonstranty, kteří v rámci propalestinského protestu obsadili univerzitní budovu Hamilton Hall. Demonstranti se v budově zabarikádovali a vyvěsili vlajky, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy