Dohoda s Řeckem? Je to nová Versailleská smlouva a ponižování, tvrdí bývalý ministr financí Varufakis

Atény - Dohoda Řecka s eurozónou je "novou Versailleskou smlouvou" a chování věřitelů vůči Aténám je "politikou ponižování". Dnes to prohlásil bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis pro rozhlas ABC.

"Toto je politika ponížení. Trojka (věřitelů) si ho (premiéra Alexise Tsiprase) vychutnala za každé slůvko kritiky, které na jejich adresu pronesl za posledních pět let," uvedl Varufakis.

Z ministerské funkce odstoupil minulý týden v pondělí, den po řeckém referendu, ve kterém voliči odmítli plán mezinárodních věřitelů na úsporná opatření. Ve svém prohlášení tehdy Varufakis uvedl, že se k rezignaci rozhodl, aby Tsiprasovi usnadnil dohodu s věřiteli, protože někteří z unijních představitelů ho prý nemají v lásce.

"Toto nemá nic společného s ekonomikou. Nemá to nic společného s tím, aby se Řecko dostalo na cestu ekonomického oživení. Je to nová Versailleská smlouva a premiér to ví," dodal Varufakis. Podobného příměru použil Varufakis už letos v únoru krátce po svém uvedení do funkce.

Tehdy v německé televizi hovořil o nebezpečí "příliš dlouhého ponižování hrdého národa" a učinil paralelu mezi dnešním Řeckem, které zápasí s požadavky na úspornou politiku od svých věřitelů, a Německem ve 30. letech. Německo se tehdy vzepřelo Versailleské smlouvě z roku 1919, uzavřené po jeho porážce v první světové válce.

Související

Evropská Unie

Eurovolby 2019 překračují hranice, desítky politiků kandidují mimo svou zemi

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, někdejší eurokomisařka Neelie Kroesová nebo syn unijního brexitového vyjednavače Nicolas Barnier patří ke skupině politiků, kteří se rozhodli v květnových volbách do Evropského parlamentu (EP) kandidovat mimo svou zemi. Ačkoli kandidátní listiny ve všech unijních státech dosud nebyly uzavřeny, podobných případů jsou už teď nejméně dvě desítky, uvedl zpravodajský server Politico.

Více souvisejících

Janis Varufakis Řecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy