Orbán a Seehofer si notují: EU se musí vrátit k řádu. Merkelová to opět schytala

Berlín - Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho bavorský protějšek Horst Seehofer se dnes shodli na tom, že se EU musí v uprchlické krizi vrátit k dodržování dohodnutých pravidel. Nyní podle nich vládne zmatek a všechna dosavadní řešení jsou jen improvizací.

Proti Orbánově účasti na dnešním uzavřeném jednání špiček CSU protestovali politici z německých opozičních stran i z vládní sociální demokracie (SPD). Před příjezdem Orbána na shromáždění v Bad Staffelsteinu demonstrovalo na místě konání akce několik desítek lidí s plakáty ukazujícími vyděšené lidi za ostnatým drátem.

Zdroj: YouTube

"Nyní jsme ve stavu, kdy neplatí žádná pravidla, kdy vše běží bez jakéhokoli systému a řádu, kdy každý den improvizujeme. Jedině díky masivnímu nasazení obcí, humanitárních organizací, obyvatel a policie se to daří zvládat," řekl Seehofer.

Orbánova vláda se podle Seehofera zasazuje o to, aby evropská imigrační a azylová pravidla platila a bavorský premiér apeloval na to, aby se k věci stejně postavily i ostatní evropské země.

Orbán, který čelil v zahraničí kritice kvůli stavbě plotu z ostnatého drátu na maďarsko-srbské hranici, dnes zdůraznil, že jeho vláda v tvrdém postoji vůči běžencům vytrvá. "Maďarsko má v současné chvíli za úkol zajišťovat vnější hranici EU a tuto funkci bude plnit. Pokud bychom z toho ustoupili, mohou se obnovit i hranice mezi Maďarskem a Rakouskem nebo mezi Rakouskem a Bavorskem," řekl.

EU by podle něj měla pomoci při ochraně hranic v Řecku, přes které běženci putují do zemí bývalé Jugoslávie a následně do Maďarska. "Pokud Řecko požádá Evropskou unii o ochranu svých hranic, měly by země na dobrovolné bázi vyslat své síly, aby zajistily kontrolu tamních hranic. Maďarsko je k tomu připraveno," řekl Orbán.

Vyzval rovněž k tomu, aby úřady už na hranicích schengenského prostoru rozdělovaly uprchlíky před válkou a lidi, kteří v EU hledají práci. Takzvané ekonomické přistěhovalce by podle Orbána měla unie už na hranicích odmítat.

Maďarský premiér také kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, která se podle něj snaží vnutit Maďarsku německý způsob uvažování a německý přístup k běžencům. Její postoj označil za "morální imperialismus" a uvedl, že Maďaři se vzhledem k odlišné historické zkušenosti nemohou chovat stejně jako Němci.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Horst Seehofer uprchlíci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

Povodně výrazně ovlivnily volební účast. Na Jesenicku chodilo i dvakrát méně lidí

V oblastech, kde v uplynulém týdnu úřadovala velká voda, proběhly volby v pořádku. Povodňová situace se ale silně podepsala na volební účasti, která oproti minulým krajským místy klesla místy o deset procent, jinde dokonce dvojnásobně.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy