Jako NSDAP? Nenávist Pegidy překročila únosnou míru, varují němečtí politici

Berlín - Němečtí vládní i opoziční politici se shodují v názorech na antiimigrantskou Pegidu. Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu se podle nich radikalizovalo a nenávist vůči cizincům při pondělním protestu překročila únosnou míru.

V Drážďanech v pondělí večer demonstrovalo asi 20.000 stoupenců Pegidy a podobný počet odpůrců hnutí, došlo i k potyčkám mezi oběma skupinami.

"Nenávist vůči běžencům, nenávist vůči zodpovědným politikům, nenávist vůči jinak smýšlejícím dosáhla na internetu i na ulicích neúnosné míry. Někteří členové naší společnosti ztratili vzájemný respekt a slušnost. Tyto základní hodnoty sice znějí staromódně, ale jsou nezbytné, pokud má společnost držet pohromadě," uvedl konzervativní ministr vnitra Thomas de Maiziére v komentáři pro deník Bild.

Sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel v komentáři pro deník Süddeutsche Zeitung napsal, že se z Pegidy stalo krajně pravicové hnutí. "Pegida se stala zásobníkem xenofobie a prodlouženou a doslova brutalizovanou rukou stran AfD (Alternativa pro Německo) a NPD (Národnědemokratická strana Německa)," napsal vicekancléř.

"Její představitelé dokonce zpochybňují základy demokracie, když používají hesla (nacistické strany) NSDAP z doby Výmarské republiky a označují naši zemi za 'demokracii starých stran', parlament za 'žvanírnu vlastizrádců' a média za 'lživý tisk'," uvedl Gabriel.

K odsouzení Pegidy se připojila i předsedkyně nejsilnější opoziční strany Levice Katja Kippingová. "Pegida podporuje společenské klima, ve kterém se daří hnědému teroru a hnědému násilí," poukázala na barvu spojovanou s nacismem.

Související

AfD (Alternativa pro Německo)

Proč na východě Německa roste popularita krajní pravice? Expert nabízí vysvětlení

Popularita krajně pravicových a populistických stran a hnutí ve východním Německu je následkem toho, že spolková vláda po znovusjednocení země v roce 1990 nebrala příliš vážně problémy a obavy obyvatel někdejší Německé demokratické republiky. Myslí si to novinář a jeden z předních odborníků na krajně pravicovou scénu v Německu Andreas Speit.
Drážďany

"Pryč s Merkelovou!" V Drážďanech bylo dusno, protestovali odpůrci islámu

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Drážďanech proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které před pěti lety uspořádalo v saské metropoli svou první akci a dnes si toto výročí na shromáždění v centru města připomnělo. Protest proti Pegidě zorganizoval spolek Srdce místo štvaní, kterému se nelíbí aktivity protiimigračního a protiislámského hnutí, uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Pegida demonstrace v Německu Německo

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 32 minutami

před 50 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 57 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy