Zpráva o britské účasti v Iráku prý bude hotová v dubnu

Londýn – Dokument zabývající se všemi stránkami britského podílu na dění v Iráku mezi roky 2001 a 2009, zejména invazí do země vedenou USA, bude hotov zřejmě v dubnu příštího roku. Zveřejněna by měla být v červnu nebo červenci.

Rozhodnutí tehdejšího britského premiéra Tony Blaira zapojit se po boku USA do války proti režimu Saddáma Husajna, které bylo založené na chybném tvrzení o existenci zbraní hromadného ničení ve skladech iráckého vládce, ještě řadu let po válce rozděluje veřejné mínění. V roce 2010 přispělo rovněž k porážce labouristické strany v parlamentních volbách.

Dlouho očekávaná zpráva vyšetřovací komise o účasti Británie v kontroverzní válce v Iráku bude zřejmě hotová na jaře příštího roku. Vedoucí vyšetřování John Chilcot to podle agentury Reuters uvedl v dopise britskému premiérovi Davidu Cameronovi. „V tu chvíli může začít bezpečnostní prověrka jejího obsahu," dodal vyšetřovatel. Dokument má podle Chilcota zhruba dva miliony slov, a proto bude mnoho týdnů trvat jeho příprava k tisku.

Výbor zahájil svou práci v roce 2009 a poslední veřejné vystoupení před výborem se uskutečnilo v roce 2011. Mezi vyslechnutými svědky byl například i expremiér Tony Blair. Ten před několika dny v rozhovoru se CNN uvedl, že americká invaze do Iráku v roce 2003 je spoluodpovědná za vzestup radikální organizace Islámský stát. Za některé tehdejší chyby Londýna se zároveň omluvil.

Blair ale trvá na tom, že svržení Saddáma Husajna bylo správné. Pokud by k němu Západ nepřikročil, hrozil by podle něj Iráku syrský scénář.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Irák Tony Blair David Cameron

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy