Británie plánuje zvýšit údernou sílu své armády. Jak?

Londýn - Velká Británie se po teroristických útocícg v Paříži rozhodla zvýšit údernou sílu své armády. Ministr financí George Osborne řekl, že zamýšlí rozšířit počet bojových letounů schopných operovat z nových letadlových lodí. Už v pondělí bude britský parlament hlasovat o novém pětiletém plánu rozvoje ozbrojených sil.

"Chystáme se zvýšit údernou sílu letadlových lodí Spojeného království. Chystáme se zajistit, že až budou tyto letadlové lodě k dispozici, budou mít letadla, která z nich budou schopna létat v plné bojové síle," podotkl ministr pro televizi BBC.

"Do roku 2023 budeme mít na palubách těch letadlových lodí 24 takových proudových letadel, jedněch z nejvýkonnějších na světě, letadel F-35," sdělil Osborne.

Trénink stíhačky F-35:

Zdroj: YouTube

Americký bojový letoun F-35 je víceúčelový útočný stíhač vyráběný v několika verzích. Mimo jiné je vybaven technologií stealth, takže je neviditelný pro radary. Některé varianty jsou také schopny kolmého startu. Maximální rychlost dosahuje 1,5 machu.

Související

David Cameron

Velká Británie nepošle vojáky na Ukrajinu, naznačil Cameron

Šéf britské diplomacie David Cameron se v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung vyslovil proti myšlence posílání vojáků na Ukrajinu. Podle bývalého premiéra by vojáci ze západních zemí neměli být na Ukrajinu vysíláni ani na výcvikové mise. 

Více souvisejících

Armáda U.K. Velká Británie F-35 Joint Strike Fighter

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy