Česká zbrojovka dodá na Slovensko pistole za 383 milionů korun

Bratislava - Česká zbrojovka podepsala s ministerstvem vnitra SR dohodu o dodávce 26.641 pistolí v hodnotě 14,19 milionu eur. Kromě policie SR dostanou nové zbraně také armáda, vězeňská stráž a Finanční správa.

Obě firmy uspěly v největším tendru svého druhu v novodobé historii Slovenska, jehož celková hodnota činí 23 milionů eur (621 milionů korun) bez daně z přidaného hodnoty.

"Po 20 letech dochází k přezbrojení policejního sboru. Je už více než nejvyšší čas. Ceny jsou výrazně pod tržními cenami. V průměru jde o 30procentní slevy, než jsou na trhu," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, podle kterého oba dodavatelé budou pistole vyrábět na Slovensku.

Česká zbrojovka dodá tři druhy takzvaných služebních zbraní, a to modely CZ P-07, CZ P-09 a CZ 2075 D RAMI. Cena za kus v závislosti na typu zbraně dosáhne 265 až 295 eur bez DPH. Služební zbraně jsou určeny například pro vyšetřovatele či kriminalisty, kteří obvykle nezasahují se zbraní na veřejnosti.

Od rakouské firmy Glock koupí Slovensko 20.000 zásahových pistolí typu Glock 17 Gen4 s příslušenstvím, kterými policie vybaví útvary, jež vykonávají službu přímo v terénu.

První dodávky ze zmiňovaného kontraktu by mělo Slovensko dostat na začátku příštího roku.

Česká zbrojovka loni získala zakázku od slovenského ministerstva obrany na dodávku útočných pušek BREN. Firma z Uherského Brodu spolu se slovenským partnerem MSM Martin loni otevřela na středním Slovensku závod na výrobu zbraní.

Související

Colt Holding Company LLC

Světový úspěch. Česká zbrojovka kupuje americký Colt

Skupina CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) podepsala konečnou dohodu o převzetí americké společnosti Colt Holding Company LLC. Oznámila to dnes firma. Podle smluvních podmínek CZG získá stoprocentní podíl v Coltu za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) v hotovosti a dále za 1,098.620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

Více souvisejících

Česká zbrojovka Slovensko zbraně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy