Řecko ven z Schengenu? Juncker takové návrhy rezolutně odmítá

Štrasburk - Uprchlická vlna do Evropy nepolevuje a stále častěji se mluví o tom, že by Řecko mělo odejít ze Schengenu, když není schopno jeho hranice uhlídat. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ale řekl, že o něčem takovém ani neuvažoval.

Obnova vnitřních hranic v schengenském prostoru by dlouhodobě znamenala pokles hrubého domácího produktu jeho členů o 0,8 procenta, tedy asi o 100 miliard eur.

Krátkodobě pocítí negativní dopady především turisté, dopravci a lidé, kteří jsou zaměstnáni v jiné členské zemi. Dlouhodobě obnova hraničních kontrol mezi státy Schengenu sníží jejich vzájemný obchod o 10 až 20 procent, dopad by takový krok měl také na míru zahraničních investic a mobilitu pracovních sil, upozorňují francouzští analytici.

Psali jsme:
Schengen v ohrožení. Proti uprchlíkům nasaďte stráže a vrtulníky, tlačí Brusel na Řecko
 

Schengen je možné zachránit tím, že členské země budou dodržovat jeho pravidla, řekl dnes Juncker evropským poslancům ve Štrasburku.

"Jestliže jsem odmítal Grexit (řecký odchod) z eurozóny, tak to nebylo proto, abych pak přijal odchod Řecka ze Schengenu," uvedl Juncker. Řecku je podle něj třeba pomoci, a ne jej stigmatizovat. Šéf EK dodal, že k migrační krizi už bylo "řečeno vše, ale zbývá ještě mnoho práce".

Související

Více souvisejících

Jean-Claude Juncker schengen Řecko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 39 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy