"Bolkův spis" zveřejněn: Novináři dostali dokumenty o Walesově spolupráci s policií

Varšava - Novináři a historici se dnes mohli seznámit s dokumenty o údajné spolupráci Lecha Walesy s komunistickou tajnou policií. Jeho krycí jméno bylo Bolek.

Desítky novinářů a historiků dnes v pravé poledne vstoupily do varšavské čítárny polského Institutu národní paměti (IPN), který je polskou obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, má však i prokurátorské pravomoci. "Čeká se na 'Bolkův spis'. Fronta stojí před IPN jako za dob komunistického Polska (na nedostatkové zboží). Náš reportér je 15. v pořadí," vylíčil liberální list Gazeta Wyborcza na svém webu situaci před otevřením čítárny.

V dokumentech je podle agentury PAP rukou psaný závazek spolupráce z 21. prosince 1970 s podpisem Lecha Walesy coby Bolka.

Walesa byl tehdy zaměstnán jako elektrikář v gdaňské loděnici, kde vedl dělnické protesty, které režim v prosinci 1970 utopil v krvi, připomněla AP. Podotkla, že není jasné, zda dokumenty nebyly zfalšované, což policie v té době běžně dělala.

Dokumenty obsahují i hlášení a poznámky "estébáků" ze schůzek s informátorem. První hlášení je podle PAP datované 4. ledna 1971, poslední 18. února 1976. Součástí je i přehled odměn pro informátora, od 5. ledna 1971 ve výši tisíc zlotých, jakož i rukou psané stvrzenky o přijetí peněz.

Průměrný plat v Polsku v roce 1971 podle statistických údajů činil 2358 zlotých, čili tisícovka zlotých mohla pro mnoho Poláků znamenat zhruba polovinu měsíčního výdělku.

Agent Bolek od ledna 1970 do února 1976 přijal podle těchto dokumentů celkem 11.300 zlotých, spočítal server wPolityce.pl.

PAP připomněl, že předseda IPN Lukasz Kamiński přislíbil, že dokumenty budou podrobeny zkoumání a ověřování, čili grafologové je ještě neposuzovali, avšak podle archiváře jsou pravé. Na otázku, proč IPN tolik spěchá s přístupněním spisu Bolka a zda by nešlo počkat pár desítek hodin kvůli jistotě o pravosti dokumentů, Kamiński řekl, že případ vyvolal emoce, a proto bylo třeba, aby se veřejnost co nejdříve mohla dozvědět, co je v dokumentech.

Lech Walesa po zpřístupnění dokumentů uvedl, že "prohrál", ale jen v tom, že skoro všichni uvěřili, že jej estébáci před 46 lety nakrátko zlomili a že jakoby zrádně spolupracoval. "Není to pravda (...) zradili jste mne, a ne já vás," napsal ve svém blogu.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Lech Walesa Polsko historie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy