Srbský premiér bránil prodej zbraní Saúdské Arábii. Plní se tak prý státní pokladna

Bělehrad – Balkánské země, ale i ČR a Slovensko, se před pár dny staly terčem kritiky kvůli prodeji zbraní blízkovýchodním státům, které jsou známé tím, že je posílají dále do konfliktem zmítané Sýrie. Srbský premiér Aleksandar Vučić dnes tento krok veřejně bránil.

Vučić bránil rozhodnutí své země dodávat zbraně Saúdské Arábii. Díky těmto lukrativním obchodům se plní státní pokladna, vysvětloval dle serveru BalkanInsight. „Oceňuji, když vyvážíme zbraně, protože jde o příliv zahraniční měny," uvedl. Připomněl, že Saúdská Arábie není na žádné mezinárodní černé listině.

Zbrojní průmysl podle něj představuje obrovský přínos pro srbskou ekonomiku. „Je to jedno z průmyslových odvětví, díky kterému hodně vyděláváme. Chci to ještě navýšit a vydělat ještě více," dodal.

Tisíce útočných pušek, jako je například AK-47, minometných granátů, raketometů, protitankových zbraní i těžkých kulometů směřovaly novou trasou zejména z balkánských zemí na Arabský poloostrov a do zemí sousedících se Sýrií. Většina těchto zásilek skončila v Sýrii. Zbraně pocházely z Bosny, Bulharska, Chorvatska, Česka, Černé Hory, Slovenska, Srbska a Rumunska.

Slovenský premiér Robert Fico uvedl, že „kdybychom neprodávali my, dělal by to někdo jiný". Evropský ředitel Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky UNHCR Vincent Cochetel se pozastavil nad tím, že některé země odmítají jakékoli uprchlíky, ale zároveň prodejem zbraní přispívají ke zvýšení jejich počtu. „Některé země EU dodávají zbraně Sýrii," napsal Cochetel na twitteru. Tento obchod přitom „zabíjí a vytváří uprchlíky", dodal.

Dodávkou zbraní na Blízký východ se zabývali reportéři z Balkánské investigativní zpravodajské síť (BIRN) a Centra pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP). Na projektu se podílelo i České centrum pro investigativní žurnalistiku.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Srbsko zbraně Aleksandr Vučič (srbský prezident)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy