Zkáza Germanwings: Pozůstalí požadují trest pro aerolinky a lékaře

Berlín - Část pozůstalých po obětech letecké nehody německých aerolinek Germanwings, chce, aby trestní spoluodpovědnost nesli i lékaři psychicky nemocného pilota a letecká společnost.

Německý pilot Andreas Lubitz (†27) v březnu 2015 úmyslně navedl airbus na lince z Barcelony do Düsseldorfu do skalního masivu ve francouzských Alpách. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale momentu, kdy kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zamknul. Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Před osudným letem si také hledal na internetu informace o sebevraždách.

Právní zástupci příbuzných obětí předali prokuratuře v Düsseldorfu žádost, aby se vyšetřování rozšířilo i na leteckou společnost a lékaře, neboť je podezřívají, že kvůli nedbalosti způsobili smrt 150 cestujících a posádky a že nesplnili povinnost nahlásit připravovaný trestný čin.

"Je naprosto nepřijatelné, že do kokpitu jako pilot letadla mezinárodně působící společnosti může usednout někdo, kdo je v psychicky katastrofálním stavu jako Andreas Lubitz," uvádí žádost adresovaná prokuratuře. Dosavadní vyšetřování ale neukázalo, že by lékaři a ani rodina věděla o sebevražedném úmyslu Lubitze.

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015) Andreas Lubitz (kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy