Rakousko se jistí: Výsledky prezidentských voleb budou až po dvou dnech

Vídeň - V neděli 4. prosince se bude v Rakousku opakovat druhé kolo prezidentských voleb. Sčítání hlasů bude patrně trvat až do úterý 6. prosince. Ministerstvo vnitra se tak chce vyhnout jakýmkoli pochybnostem.

Druhé kolo prezidentských voleb, v němž se utkali zástupce pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer a nezávislý kandidát s podporou Zelených Alexander Van der Bellen, se konalo v neděli 22. května a předběžný výsledek byl tehdy znám oproti obvyklému stavu až v pondělí. Obzvlášť dlouho tehdy sčítání trvalo v Tyrolsku.

FPÖ ale následně výsledek voleb napadla u ústavního soudu, který jí dal za pravdu. Původně se mělo druhé kolo voleb opakovat na počátku října, kvůli vadným volebním obálkám ale ministerstvo hlasování odložilo na 4. prosince. Květnové druhé kolo voleb vyhrál o zhruba 30 tisíc hlasů Van der Bellen.

Ministerstvo vnitra dává přednost "jednoznačně kvalitě před rychlostí", uvedl dnes zástupce úřadu Matthias Vogel. Teprve až bude znám výsledek z posledního volebního okrsku, bude podle něj zveřejněn předběžný výsledek, který po několika dnech úřady prohlásí za oficiální. "Může to být (oznámení předběžného výsledku) klidně až v úterý," dodal.

Související

Více souvisejících

Rakousko Norbert Hofer Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy