Kerry obvinil Damašek z válečných zločinů, Moskvu vyzval ke vstřícnosti

Paříž - Ve francouzské metropoli se dnes konalo další z řady jednání, která by měla vyřešit vleklou občanskou válku v Sýrii. Asadovy vládní síly, které bombardují město Halab, jsou podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho zodpovědné za zločiny proti lidskosti a za válečné zločiny.

Kerry se sešel spolu s diplomaty z desítky evropských a arabských zemí se zástupci syrské opozice. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier po schůzce vyzval Rusko a Damašek, aby nechaly odejít lidi z obklíčeného Halabu.

"Slepé bombardování, které provádí režim, porušuje mezinárodní právo a v mnoha případech představuje zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. To musí přestat," prohlásil Kerry během společné tiskové konference se svým francouzským kolegou Jeanem-Markem Ayraultem.

Exilová opozice na konferenci v Paříži vyjádřila ochotu obnovit mírové rozhovory s vládou v Damašku "bez předběžných podmínek", uvedl francouzský ministr zahraničí. Opozice však mezitím ztratila značnou část svého vlivu, navíc ji ani syrský režim, ani jeho ruský spojenec nikdy neuznali, připomněla agentura AFP.

Psali jsme:
USA vyšlou do Sýrie dalších 200 vojáků. Začala druhá fáze bitvy o Rakku, baštu IS
Východní Halab opouštějí desítky tisíc lidí, z prosperujícího města jsou ruiny +VIDEO  

V Ženevě budou o stažení povstalců z východního Halabu ještě dnes jednat vojenští zástupci Spojených států a Ruska. Kerry při této příležitosti Rusko vyzval, aby projevilo "trochu vstřícnosti".

Jak upozornil, povstalci nevěří ani režimu, ani ruským silám a obávají se, že kdyby souhlasili s odchodem z Halabu, aby město zachránili, tak budou hned napadeni. Jsou tak přesvědčeni, že mají na výběr buď zemřít v Halabu, anebo zemřít v Idlibu.

Související

Více souvisejících

John Kerry Sýrie Ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy