Kocáb dostal od Kisky vyznamenání. Vždyť je to ochránce cikánů a muslimů, zaútočil kotlebovec

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska udělil v pondělí vysoká státní vyznamenání 20 osobnostem, včetně režiséra Juraje Herze či hudebníka Michaela Kocába. Poslanec krajně pravicové slovenské strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Stanislav Mizík na to reagoval ostrým prohlášením.

Mizík na sociální síti kromě jiného napsal, že Kiska "Řád Bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi - sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů, který řval při besedě na Alexandra Dubčeka: '...to by tak bylo, aby byl Slovák prezidentem'."

Jiného oceněného Michala Kaščáka zase poslanec označil za organizátora "zvráceného festivalu Pohoda, kde se propaguje islamismus, homosexualita, sluníčkářství a 'zlé jazyky' tvrdí, že se tam shromažďují 'huliči' trávy a jiných drog." Pohoda je největší hudební festival na Slovensku s kapacitou kolem 30.000 návštěvníků, jehož loňský ročník byl vyprodán.

"Nemusí každý souhlasit s vyznamenáními, které udělil prezident Kiska, ale kádrování jejich držitelů podle původu, jak to udělal poslanec Mizík (LSNS) na internetu, je již daleko za hranicemi, které můžeme jako společnost akceptovat. Výroky poslance jsou nejen hloupé, ale pro společnost nebezpečné," uvedla slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Mizíkovi hrozí pokuta za jeho dřívější výroky v jednacím sále sněmovny, kde kromě jiného označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Lidová strana Naše Slovensko Michael Kocáb

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy