Lidé to mají v hlavě v pořádku? Odmítli Wildersovy nesmysly, raduje se Evropa

Berlín/Paříž - Představitelé Německa a Francie uvítali výsledky středečních parlamentních voleb v Nizozemsku, ve kterých strana dosavadního premiéra Marka Rutteho zvítězila nad pravicovým populistou Geertem Wildersem. Oceňují zejména, že si Nizozemci zachovali zdravý rozum.

Ruttemu k vítězství ještě ve středu večer telefonicky blahopřála německá kancléřka Angela Merkelová. "Těším se na další dobrou spolupráci jako přátelé, sousedé a Evropané," sdělila v telefonické gratulaci kancléřka.

Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel vyjádřil naději, že příklad Nizozemska budou následovat i francouzští voliči tím, že si v nadcházejících volbách nezvolí prezidentkou nacionalistickou političku Marine Le Penovou.

Kandidát německých sociálních demokratů na post kancléře Martin Schulz prohlásil, že Holanďané ve středu jasně odmítli Wildersovy nesmysly a nenávistné útoky vůči etnickým skupinám.

Podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda parlamentní volby v Nizozemsku skončily porážkou extremistů a vítězstvím evropských a liberálních hodnot. "Hodnoty otevřenosti, respektu k druhým a víra v budoucnost Evropy jsou jedinou skutečnou odpovědí na nacionalistické impulsy a izolacionismus, které v současnosti otřásají světem," řekl Hollande podle zahraničních agentur.

Šéf poslanců Evropské lidové strany v europarlamentu Manfred Weber okomentoval vývoj v Nizozemsku jako citelnou ránu všem protievropským populistům. "V Nizozemsku se vyplatila odpovědná občanská politika," řekl Weber.

Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, která ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Vyplývá to z takřka konečných výsledků. Na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal.

Krátce před 5:00 SEČ byly spočítány hlasy v 366 z 388 volebních okrsků. Sčítání hlasovacích lístků ve zbývajících okrscích se tak může protáhnout, podle agentury ANP je možné, že na dokončení sčítacího procesu bude nutné vyčkat až do pátku.

VVD si oproti výsledkům voleb z roku 2012 o osm křesel pohoršila, i tak ale zůstává na politicky rozdrobené scéně nejsilnější stranou. Třetí místo připadlo Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a čtvrté Demokratům 66, obě formace získaly po 19 křeslech.

Socialistická strana (SP) a Zelená levice (GL) mají shodně 14 poslanců. Zatímco SP si oproti minulým volbám o jeden mandát pohoršila, ekologická strana se ziskem 10 nových poslanců zaznamenala mimořádný úspěch.

Související

Mark Rutte

Nizozemský premiér Mark Rutte podle prvních odhadů vyhrál volby

Stávající nizozemský premiér Mark Rutte a jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) je podle prvních povolebních odhadů stanice NOS na cestě k vítězství v parlamentních volbách. V parlamentu by mohli získat 35 ze 150 křesel, o dvě více než měli dosud, a Rutte by již počtvrté sestavoval vládu, píší agentury.

Více souvisejících

Volby v Nizozemí Nizozemí Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii) Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu) Angela Merkelová François Hollande

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy