Wilders nevyhrál? To nevadí, Evropa i tak skončí v propasti, čeká ji svatá válka, zní z Turecka

Amsterodam/Ankara – K výsledkům voleb v Nizozemí se vyjádřili také představitelé Turecka. Šéf turecké diplomacie Mevlut Çavuşoğlu tvrdí, že nehledě na to, že byl antiislámský politik Geert Wilders poražen, v Evropě „brzy vypukne svatá válka“. Uvedl také, že neexistuje rozdíl mezi liberálními politiky a „fašisty" tohoto krajně pravicového vůdce.

Mevlut Çavuşoğlu, turecký ministr zahraničí, patří mezi ty, kteří vítězství premiéra Marka Rutteho a jeho středo-pravé Lidové strana pro svobodu a demokracii (VVD) neuvítali. Navzdory výsledkům těchto voleb podle něj brzy „vypukne svatá válka v Evropě“.

„Volby v Nizozemsku končí... když se podíváte na mnoho stran, uvidíte, že není žádný rozdíl mezi sociálními demokraty a fašistou Wildersem," cituje jeho slova deník Hurriyet. „Všichni mají stejnou mentalitu. Kam směřujete? Kam povedete Evropu? Způsobili jste, že se Evropa začíná hroutit. Stahujete Evropu do propasti. Svatá válka v Evropě brzy začne,“ tvrdí politik.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v současnosti na bodu mrazu kvůli tomu, že Nizozemsko nedovolilo Turecku vést na jeho území politickou agitaci před referendem v Turecku. Prezidena Recep Tayyip Erdogan a další významní ministři označili nizozemskou vládu za „fašisty" a „nacisty", podle vedoucích představitelů EU je tento útok „odtržen od reality".

Wilders se pokoušel na probíhající diplomatické přestřelce během jeho předvolební kampaně vydělat. Uspořádal malý protest před tureckým velvyslanectvím a označil Erdogana za „diktátora".

Už v pondělí turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş oznámil, že Ankara zmrazí vztahy s Nizozemskem na nejvyšší úrovni, zakáže návrat nizozemského velvyslance do Turecka a zablokuje i všechny další diplomatické lety z této západoevropské země. Erdoganovi vadí, že Nizozemsko a Německo nenechají jeho ministry, aby před početnou tureckou menšinou na jejich území propagovali chystané turecké ústavní změny.

Související

Více souvisejících

Turecko Mevlüt Çavuşoglu Nizozemí Volby v Nizozemí Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy