Le Penová vyhrožuje občanům: Francie odejde z Evropské unie. Jinak voliči uvidí

Paříž - Francouzská kandidátka na prezidentku Marine Le Penové, která stojí v čele protiunijní, protipřistěhovalecké a krajně pravicové Národní fronty (FN), chce v případě svého vítězství ve volbách zahájit proces odchodu z Evropské unie. Pokud k takzvanému frexitu nedojde, voliče zklame.

Krajně pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová vyhrožuje, že pokud Francouzi v referendu odmítnou její plán pro vystoupení z Evropské unie, podá jako prezidentka demisi. Tím pádem by se poměrně krátce po volbách mohly konat další.

Le Penová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1 potvrdila svůj záměr uspořádat referendum o odchodu z eurozóny, pokud ji zvolí za prezidentku. V opačném případě ale skončí. "Pokud bude výsledek záporný, odstoupím," dodala.

Šéfka FN také tvrdí, že pokud Francouzi projeví podporu Evropské unii, vybrali si model vládnutí vynucený EU. Na tom se ale podílet nechce, protože si přeje z eurozóny vystoupit.

Demise na roli hlavy státu se může zdát jako radikální řešení, pokud by Le Penová, kterou průzkumy příliš nefavorizují, vyhrála. Podle ní je ale právě na frexitu založena většina jejího programu. "70 procent mého projektu nebude možné zavést do praxe," vysvětlila politička, která se nezaobírá tím, nakolik své voliče zklame.

Volby, které proběhnou 23. dubna a 7. května, stále nemají jasného favorita. Největší šanci na výhru má sice centrista Emmanuel Macron, přes 43 procent Francouzů ale stále není rozhodnuto, koho budou volit. Podle institutu Odoxa je taková nejistota mezi voliči v historii voleb ve Francii bezprecedentní.

Na prezidenta Francie kandiduje celkem 11 politiků, kteří získali potřebných 500 podpisů od volených zástupců. Nejvíce jich má François Fillon, který ale čelí několika skandálům a podle většiny občanů by měl z kampaně odstoupit. Na druhé místě je Benoit Hamon (2039) a na třetím právě Macron (1829), který má největší naději na výhru.

Průzkum agentury BVA ukázal, že Le Penová si ani tady nevede moc dobře. Je totiž na osmém místě. Dát jí hlas chce ale v každém případě 60 procent těch, kteří uvedli, že šéfku FN budou volit. U Fillona je to 57 procent a v případě Macrona pouze 47 procent.

Související

Více souvisejících

Marine Le Pen Francie volby ve Francii Emmanuel Macron François Fillon

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy