Ukrajinci mohou do Schengenu bez víz, odsouhlasil Evropský parlament

Štrasburk - Evropský parlament dnes odsouhlasil, že občané Ukrajiny budou moci bez víz cestovat do schengenského prostoru. Pro Ukrajince to ale neznamená, že mají automaticky právo v unii pracovat.

Ukrajinci nebudou od léta potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Ukrajinci budou muset mít biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní.

Součástí schengenského prostoru jsou s výjimkou Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Kypru, Británie a Irska všechny členské země EU. Z neunijních států se do systému volného pohybu bez hraničních kontrol zapojily Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko.

Pro zrušení víz zvedlo ruku 521 poslanců, proti jich bylo 75 a 36 se hlasování zdrželo. "Nejde jen o to, že ukrajinský občan může navštívit EU na celých 90 dní bez víza, ale vízová liberalizace má především zásadní symbolický význam: Ukrajina patří do Evropy. Nebyla zapomenuta," uvedl po hlasování český europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Ukrajina podle předloňského unijního hodnocení plní všechny podmínky pro vízovou liberalizaci, loni v listopadu pak se zrušením víz souhlasili diplomaté členských zemí. Cestu k volnému cestování Ukrajinců však plně otevřelo až rozhodnutí Evropského parlamentu, který loni v prosinci schválil mechanismus pro rychlejší a jednodušší znovuzavedení vízové povinnosti.

Takzvaný suspenzivní mechanismus je označován za záchrannou brzdu pro případ výrazného nárůstu azylových žádostí z daných zemí či jiného problémového vývoje.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) víza schengen Ukrajina evropský parlament Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy