Merkelová má roztržku s Netanjahuem za politováníhodnou

Berlín - Podle německé kancléřky Angely Merkelové je zrušení schůzky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s německým ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem politováníhodné. V demokracii je běžné, že se politik setkává i s opozičními organizacemi.

Netanjahu jednání zrušil kvůli tomu, že se Gabriel sešel se zástupci nevládních organizací, které kritizují izraelské zacházení s Palestinci.

"I při zahraničních cestách kancléřky jsou pravidelně na programu setkání s nevládními organizacemi, zástupci občanské společnosti. V demokracii by to mělo být pro zahraniční návštěvy bez problémů možné mluvit s kritickými zástupci občanské společnosti," uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Mluvčí ministerstva zahraničí Sebastian Fischer uvedl, že se Gabriel o možnosti zrušení úterní schůzky dozvěděl až v Izraeli v noci z neděle na pondělí. Krok Netanjahua považuje šéf německé diplomacie za překvapivý. Význam vztahů s Izraelem by se ale podle Seiberta snížit neměl.

Za rozhodnutí Gabriela (SPD) nezrušit schůzky s nevládními organizacemi se dnes postavil i ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Netanjahu podle něj Gabriela postavil před zkoušku a šéf německé diplomacie v ní udržel nervy, což se pro německého ministra zahraničí sluší.

Bývalý velvyslanec Izraele v Německu Avi Primor vyjádřil přesvědčení, že rozhodnutí Netanjahua bylo motivováno především vnitropolitickými ohledy a se spolkovou republikou tolik nesouvisí. Předsedkyně německo-izraelské společnosti Gitta Connemannová se zase nechala slyšet, že měl větší cit projevit Gabriel.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Benjamin Netanjahu Sigmar Gabriel Izrael Německo Thomas de Maizière

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy