Macron v problémech? Nová čísla jej rozhodně nepotěší

Paříž – Podle průzkumů zveřejněných před druhým kolem francouzských prezidentských voleb má před víkendovým hlasováním navrch centristický kandidát Emmanuel Macron. Cestu do Elysejského paláce by mu ale mohli zkomplikovat voliči, kteří v prvním kole volili kandidáta radikální levice Jeana-Luka Mélenchona.

Mélenchon získal přes 19 procent hlasů zúčastněných voličů. Politik poté odmítl dát svým stoupencům doporučení koho volit a mluvilo se o tom, že valná část z nich se patrně druhého kola hlasování vůbec nezúčastní. Podle agentury AFP si odmítají vybrat "mezi morem a cholerou". Zatímco Marine Le Penová je pro mnohé z nich extrémně pravicová, Macron je prý zase extrémně liberální.

Jak se teď ale ukazuje, všechno by mohlo být trošku jinak. Mélenchona, kterého volilo asi sedm milionů Francouzů, se na webových stránkách své kampaně svých příznivců ptal, zda mají v úmyslu jít k volbám.

Z 243,000 lidí, kteří se hlasování zúčastnili, 36 procent uvedlo, že by odevzdalo prázdný hlasovací lístek, 29 procent uvedlo, že se zdrží hlasování a 35 procent uvedlo, že by hlasovalo pro centristického politika Emmanuela Macrona. 

V anketě pak ale úplně chyběla možnost hlasování pro Marine Le Penovou. Jak připomíná server Politico, výsledky ukazují, že dvě třetiny respondentů odmítají pro Macrona hlasovat – a mnozí z voličů by nakonec mohli dát hlas právě jeho soupeřce.

Nicméně průzkum mínění provedený na reprezentativním vzorku Mélenchonových voličů ukazuje zase jiný obrázek. Průzkum agentury Kantar Sofres OnePoint ukázal, že by 52 procent volilo Macrona, zatímco 31 procent by se zdrželo hlasování a 17 procent by odevzdalo svůj hlas Le Penové.

Související

Více souvisejících

Marine Le Pen Emmanuel Macron Jean-Luc Mélenchon volby ve Francii Francie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy