Zahraničí propírá Česko: Celá země v šoku, Zeman vykoupal Sobotku ve vlastní šťávě

Bratislava/Berlín - Včerejšího divadla na Pražském hradě si všímá slovenský tisk. Podle Denníku N si český prezident Miloš Zeman svou roli při řešení vládní krize užívá. List Sme píše, že premiér Bohuslav Sobotka předvádí "to nejlepší" ze své pověsti váhavého střelce. Trapas při předávání "demise" komentují i v Německu.

Denník N za jednu z mála jistot české politiky označil skutečnost, že Zeman vybere takové řešení vládní krize, která nejvíce pomůže jemu samému. "Prezident si svou novou šanci naplno užívá už dnes. Krásně to předvedl tím, jak na Pražském hradě váhavého Sobotku dostal do trapné situace," uvedl list.

"To, že na Hradě byl připraven ceremoniál pro rezignaci, ale premiér přijel Zemanovi nakonec jen ´vysvětlit situaci´ a nikoli podat demisi, je trapně směšná etuda, která charakterizuje oba. Prezidenta proto, že od rána věděl, že Sobotka mění plán, ale protokolární aranžmá nechal beze změny, jen aby nepřítele - kterým je pro něj předseda ČSSD od prezidentské volby 2003 - vykoupal ve vlastní šťávě," uvedl list Sme.

Vývoj napovídá, že Sobotka demisi již není nakloněn až tak nekompromisně, jak se zdálo dříve v tomto týdnu.

"Zeman přijímal demisi. Nikdo ji nepodal," napsal deník Pravda, podle kterého prezidentova schůzka se Sobotkou vyzněla jako fraška.

"Už roky se česká hlava státu Zeman a ministerský předseda Sobotka nemohou vystát. Ve čtvrtek došlo k ostré výměně názorů, která šokovala celou zemi," píše server německého listu Nordwest Zeitung.

Deník následně popisuje scény, při kterých Zeman v podstatě přijal demisi, kterou ale Sobotka na Hrad nepřinesl, nebo moment, kdy český prezident odešel ze sálu, i když ministerský předseda ještě hovořil.

Právě fotografii z tohoto okamžiku zveřejnil server listu Frankfurter Neue Presse, podle něhož Zeman znovu ukázal svou skutečnou "úroveň". "Co se ze setkání stalo, by na každém divadelním pódiu bylo povedenou komedií. V politice se Zemanovo představení rovnalo tragédii," míní deník.

Také tento list popisuje výměnu názorů obou politiků v přítomnosti řady novinářů a televizních kamer, včetně odchodu prezidenta ze sálu. "Tato (poslední) slova už ale (Sobotka) pronesl do prázdného prostoru. Světák Zeman ukázal ´dobré způsoby´: otočil se k šéfovi vlády zády a opustil během jeho dalšího vyjádření slavnostní sál."

Související

Miloš Zeman, prezident České repubilky

Zeman znásilnil ústavu, varují Romové a důrazně apelují na veřejnost

Praha - Do aktuální vládní krize, která se z plánované demise vlády přeměnila v tahanici kolem odvolání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, se vložil prezident Miloš Zeman. Ten Babiše dle přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolat odmítá, ve čtvrtek odjíždí do Číny a i přes neshody s ústavními právníky si stojí za svým.

Více souvisejících

demise Sobotkovy vlády (2017) Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Slovensko Noviny / tisk Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Výhled počasí až do června: Meteorologové řekli, kam vyšplhají teploty

Červnem začíná meteorologické léto, do jehož úvodních dní už vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty během tohoto a dalších tří týdnů mají dosáhnout až 25 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy