Varování z Bruselu: Chcete uzavřít hranice a bránit se sami? Je to chyba. EU teď bude posilovat

Brusel - Předseda Evropského parlamentu chce více politiky a naopak omezení byrokracie. Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách dává impuls Evropské unii pro reformy a mělo by signalizovat umíráček pro populismus, myslí si Antonio Tajani. Jeho slova cituje server Politico.

Podle italského politika „období růstu populismu skončilo“ a EU se tedy bude moci změnit k lepšímu. Ale dodává: „Musíme to všechno změnit společně. Francie a Německo, ale také Itálie a Španělsko k tomu přispěly.“

Tajaniho poznámky odrážejí rostoucí pohled v Bruselu, že brexit byla anomálie spíše než nový normál, protože voliči si vybírají proevropské kandidáty a strany. „Tam, kde je správná politika, populismus prohraje,“ řekl s odkazem na hlasování ve Francii a na krajské volby, které se v neděli odehrály v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, kde krajně pravicová Alternativa pro Německo získala jen pět procent hlasů. „Polarizace mezi [kancléřkou Angelou Merkelovou] a [kandidátem SPD Martinem] Schulzem je špatná zpráva pro populisty.“

Tajani také přiznává, že otevřené vnitřní hranice znamenají, že EU musí věnovat pozornost obraně vnějších hranic. „Nacionalismus je velká chyba,“ řekl Tajani. „Chcete-li uzavřít hranice a bránit se sami, je to chyba. Znamená to sníženou obranu, ne zvýšenou,“ varuje.

„Moje představa je taková Evropa, která bude zapojena do obranné politiky a spojená proti terorismu, což bude napomáhat míru na Balkáně a na Blízkém východě, Evropa, která je důležitým partnerem Afriky, Jižní Ameriky, i Číny,“ uvedl Tajani s tím, že aby bylo možné se do tohoto bodu dostat, musí vedoucí představitelé EU poskytovat politické vedení.

„Potřebujeme více politiky a omezení byrokracie,“ řekl předseda europarlamentu. „Když politici chybí, rozhoduje byrokracie. Byrokracie je důležitý stroj, ale politici jsou její řidiči,“ řekl. Jeho slova by podle serveru Politico mohla být vnímána jako výtka mířená na Evropskou komisi a její byrokratický aparát. Na otázku, zda se to týká i parlamentu, Tajani uvedl: „Je to všude!“

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Antonio Tajani evropský parlament EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy