Macron se pustil do prvního velkého projektu, už sonduje terén

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes otevřel otázku reformy pracovního práva, první velký projekt svého pětiletého volebním období. Záměry Elisejského paláce těší zaměstnavatele, naopak budí obavy odborů.

Šéf státu chce radikálně zpružnit pracovní právo za pomoci takzvané zrychlené procedury, zahrnující vydávání prezidentských dekretů, ještě do konce léta, aby se vyhnul dlouhým parlamentním debatám. Macronův plán ale závisí na výsledku červnových parlamentních voleb.

Macron se nejprve sešel s předáky tří hlavních odborových ústředen, CFDT, CGT a Force Ouvrière (FO), a pak se setkal se šéfem hlavního sdružení zaměstnavatelů Medefem Pierrem Gattazem. Ten by si přál rychlý postup. "Reforma pracovního trhu je hlavní problém dnešní Francie. Udělejme ji se vší otevřeností, ve shodě, ale rychle," řekl s tím, že je záhodno rychle obnovit důvěru v ekonomiku země.

"Uspěchaná reforma zákoníku práce by byla kontraproduktivní," varoval naopak generální tajemník CFDT Laurent Berger. Míní, že pokud Macron chce vyřešit problém ztečí, nebude to fungovat.

Odboráři se obávají oslabení práv zaměstnanců, přestože obsah reforem ještě nebyl upřesněn. Návrhy by měly vycházet z Macronových slibů coby kandidáta na prezidenta a z hlavního cíle, jímž je uvolnit podnikání. Například kolektivní vyjednávání mezd se má přesunout z průmyslových odvětví na podniky, podobně jako rozhodování o většině pravidel, což je filozofie, která podle kritiků hrozí "sociálním dumpingem" mezi firmami.

Mluvčí vlády Christophe Castaner varoval odbory před pokusy zablokovat reformy v připomínce na nekonečný konflikt okolo změn v zákoníku práce za socialistické vlády. Tento střet byl poznamenaný stávkami, demonstracemi desetitisíců lidí i násilnostmi. "Odbory musejí pochopit potřebnost změn," řekl Castaner v televizi.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie zákoník práce Odbory

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy