Macronovo hnutí získá nejvíc křesel od dob de Gaullea, ukazuje průzkum

Paříž – Francii v neděli čeká první kolo parlamentních voleb. Podle průzkumu agentury Ipsos-Sopra Steria hnutí Republika v pohybu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona obsadí v drtivou většinu křesel. 

V první kole v neděli získá Macronovo hnutí podle průzkumu 29,5 procent hlasů. S tímto náskokem by pak v druhém kole o týden později mělo hnutí obsadit 385 až 415 z 577 křesel v dolní komoře francouzského parlamentu.

Macronova vláda by tak podle Reuters mohla dosáhnout nejsilnějšího mandátu od roku 1968, kdy volebního vítězství dosáhl Svaz na obranu republiky (UDR) tehdejšího prezidenta Charlese de Gaullea.

Drtivá většina v parlamentu by Macronovi a jeho vládě poskytla silný mandát, který by jí umožnil hladce prosadit prezidentovy ekonomické reformy. První z nich se má týkat změn ve francouzském zákoníku práce, který by podpořil podnikatele.

Vedení Macronova hnutí se za poslední týden snížilo z původních 31 procent v souvislosti s vyšetřováním Richarda Ferranda, šéfa Macronovy prezidentské kampaně a současného ministra pro územní soudržnost. Ten je podezřelý z porušení pravidel pojišťovnictví, z majetkových trestných činů a z nepoctivého jednání. Podle agentury Reuters však Ferrandova kauza výsledky voleb příliš neovlivní.

Na druhém místě se podle průzkumu umístí konzervativní Republikánská strana Françoise Fillona s 23 procenty hlasů, třetí pak skončí krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové s 17 procenty. Levicová Nepodrobená Francie získá 12,5 procent a Socialistická strana pak 8,5 procent hlasů.

Republikáni by pak po druhém kole obsadili mezi 105 a 125 křesly, socialisté 25 až 35 křesel. Národní fronta, která by v druhém kole skončila poslední, by získala 5 až 15 mandátů.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron La République en marche (Republika v pohybu). volby ve Francii Francie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 19 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy