Uprchlické kvóty jsou nesmysl, vzkazuje V4 do Bruselu

Varšava - Ministři vnitra visegrádské čtyřky (V4) na dnešní schůzce ve Varšavě odmítli přerozdělování migrantů podle povinných kvót. Naléhají na EU, aby o přerozdělování uprchlíků rozhodovala jednomyslně, a to na úrovni šéfů států a vlád.

Právě zástupci Česka, Maďarska a Slovenska byli na jednání ministrů vnitra EU v Bruselu v září 2015 přehlasováni při určení počtů na přerozdělení 160.000 uprchlíků, aby se pomohlo Řecku a Itálii jako zemím nejhůře zasaženým migračním krizí.

Polsko za tehdejší liberální vlády na poslední chvíli změnilo postoj a s přerozdělením uprchlíků se smířilo, zatímco nynější konzervativní vláda kvóty odmítá. Česko zatím převzalo 12 migrantů z Řecka, podle kvót jich má přijmout zhruba 2800.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ve Varšavě prohlásil, že by se Evropská komise střelila do vlastní nohy, kdyby se rozhodla ztrestat země V4 za neúspěch kvót. Dosud se totiž podařilo v rámci celé unie přerozdělit pouze 19.000 z původně určených 160.000 migrantů, tedy jen 12 procent. "Názor V4 je realistický, je to hlas zdravého zdravého rozumu," zdůraznil Kaliňák.

Ministři se podle něj shodli, že Evropské unii pomůže v migrační krizi jen fungující ochrana schengenských hranic, jakož i pomoc v podobě posil policistů vysílaných do problematických oblastí, zažívajících nápor migrantů.

Slovensko přijalo 149 křesťanů z Iráku, z nichž se však o integraci v zemi pod Tatrami pokouší už jen necelá polovička, většina se totiž vrátila do vlasti. Z další stovky uprchlíků, které Bratislava chtěla přijmout ještě před rozhodnutím o kvótách, přijali Slováci 16 migrantů, přesněji pět matek s 11 dětmi. Z nich jedna matka s třemi dětmi odešla do Rakouska, odkud bude vrácena zpět na Slovensko.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci visegradská čtyřka Robert Kaliňák EU (Evropská unie) Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy