Prezident Macron již odvolil, hlas odevzdal u břehů Lamanšského kanálu

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron (39), jehož hnutí Republika v pohybu (REM) je favoritem druhého kola voleb, odevzdal svůj hlas v rekreačním středisku Le Touquet u břehů Lamanšského kanálu. Svou občanskou povinnost splnil brzy ráno, krátce po otevření volební místnosti.

Od volební urny Macron vyrazil do pevnosti na úpatí hory Mont Valérien nedaleko Paříže, kde se spolu s ministryní obrany Sylvií Goulardovou účastní slavnosti u příležitosti výročí projevu Charlese de Gaullea z roku 1940, který stál na počátku francouzského odboje proti nacistické okupaci.

Kromě prezidenta Macrona volil už i premiér Édouard Philippe, který svůj hlas odevzdal v přístavním městě Le Havre, kde byl do nástupu do čela vlády starostou.

O poslanecký mandát se ve volbách ucházelo pět členů nové vlády - ministrů či státních tajemníků. Už nyní je jasné, že úspěšná v této snaze byla ministryně pro zámoří Annick Girardinová, která kandidovala na malém souostroví Saint Pierre a Miquelon u břehů kanadského ostrova Newfoundland.

Kvůli časovému posunu se zde, stejně jako na karibských ostrovech Guadaloupe a Martinik, ve Francouzské Guyaně, Francouzské Polynésii a dalších francouzských zámořských územích a departementech, hlasovalo již v sobotu.

Dalšími členy vlády, kteří se dnes uchází o přízeň voličů, jsou například ministr financí Bruno Le Maire či ministr bytové výstavby Richard Ferrand.

Předvolební průzkumy předpovídají drtivé vítězství centristického hnutí REM prezidenta Macrona a jeho spojenců. V Národním shromáždění, které má 577 křesel, by mohly obsadit 400 až 470 míst.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron volby ve Francii Francie La République en marche (Republika v pohybu).

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

Aktualizováno před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy