Sobotka jednal s egyptským prezidentem. Řešily se investice, terorismus i cestovní ruch

Budapešť - Český premiér Bohuslav Sobotka se dnes v Budapešti setkal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a vyjádřil podporu Káhiře v boji proti terorismu. Tématem jejich rozhovoru byly také ekonomika a turismus.

"Nepochybně potřebujeme Egypt jako stabilní stát, který se dokáže vymanit z bezpečnostních a také hospodářských problémů. Egypt je jedna z mála stabilizovaných zemí v regionu severní Afriky a Blízkého východu, a i z tohoto důvodu je to důležitý partner jak pro Českou republiku, tak pro celou Evropskou unii," řekl Sobotka českým novinářům ještě před vlastním jednáním šéfů vlád V4 se severoafrickým hostem v maďarské metropoli.

Sobotka zdůraznil, že větší investice od českých firem vyžadují, aby se Egypt postaral o jejich bezpečnost, a to nejen před možnými teroristickými útoky, ale i z hlediska respektování práva, vymahatelnosti smluv či ochrany exportu.

"Určitě jako Češi máme zájem do Egypta více vyvážet, vzájemný obchod se teď pohybuje okolo 400 milionů (dolarů), tedy potřebujeme větší export. Bavili jsme se také o dodávkách v obranném průmyslu. Česká republika pomohla vyzbrojit egyptskou policii, pomáhá vyzbrojovat armádu a do budoucna zde existuje prostor pro další české firmy," řekl premiér.

Také požádal šéfa egyptského státu o větší pozornost při ochraně menšin, zejména křesťanských Koptů, kteří se velmi často stávají terčem nenávistných útoků náboženských radikálů i atentátů ze strany teroristů. Sísí ujistil o snaze své vlády ochránit Kopty a další menšiny i prosazovat principy náboženské tolerance.

Sobotka připomněl, že v současnosti do Egypta jezdí zhruba 120.000 českých turistů ročně. Sísí jej ujistil o silné snaze zajistit bezpečí v hlavních destinacích, aby se návštěvníci z Evropy v příštích letech vrátili.

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí považuje MZV ČR bezpečnostní situaci v zemi za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně. MZV dále doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Abd Fattáh Sísí Egypt visegradská čtyřka Turisté koptové Maďarsko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy