Rakousko by mohlo nahradit své podzvukové letouny českými L-159

Vídeň - Rakousko hledá náhradu za dosluhující podzvukové proudové letouny Saab 105, které používá k výcviku i k ostraze vzdušného prostoru a které budou ze služby vyřazeny do roku 2020. Ve hře jsou dle agentury APA i české stroje L-159, za favorita jsou ovšem považovány spíše italské letouny M-345 či M-346.

Rakouský korespondent mezinárodního vojenského magazínu Jane's Defence Weekly Georg Mader považuje náhradu strojů Saab 105 za palčivou otázku, neboť letadla v armádě už dosluhují. Do služby je Rakousko zařadilo v roce 1970 a v současné době jich provozuje 28.

I vzhledem k tomu, že rakouští piloti stíhaček Eurofighter podstoupili výcvik na letounech M-345 nebo M-346, jsou italské stroje považovány za ideální volbu. Vedle toho prý ale Vídeň uvažuje také o českých L-159 či o britských cvičných letadlech Hawk.

Rakousko také stojí před rozhodnutím o budoucnosti svých nadzvukových vzdušných sil. Ještě tento měsíc by rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil měl oznámit, zda se Vídeň rozhodne zůstat u stávajících letadel Eurofighter, nebo je nahradí jinými stíhačkami. V takovém případě podle Madera připadají v úvahu pouze švédské stroje Gripen a americké letouny F-16.

Související

Vlajka Rakouska

V Rakousku pátrají po ruském špiónovi, prý úkoloval plukovníka

Rakouská prokuratura dnes oznámila, že vydala zatykač na ruského občana, kterého považuje za příslušníka ruské vojenské rozvědky GRU a který podle ní léta za peníze získával tajné informace od nyní penzionovaného plukovníka rakouské armády. Informoval o tom deník Kurier. Rakouský armádní důstojník je už delší dobu ve vazbě a čelí mimo jiné obvinění z vyzrazení státního a vojenského tajemství.

Více souvisejících

Rakouská armáda Rakousko L-159 Česká republika Eurofighter Typhoon letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 31 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 42 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy