Střet civilizací, EU musí změnit migrační politiku. Z Polska a Maďarska přišly ostré reakce

Varšava/Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán v telegramu zaslaném svému španělskému protějšku uvedl, že atentát v Barceloně posílil jeho přesvědčení, že prvořadým úkolem je nyní zajistit bezpečnost Evropy a jejích obyvatel. Ještě rázněji se vyjádřil polský ministr vnitra Mariusz Balszczak.

Zajistit Evropanům bezpečnost považuje Orbán po atentátech v Katalánsku za prvořadý úkol. "Tento hrozný útok nás posiluje v přesvědčení, že nejdůležitějším úkolem nadcházející doby bude obnovit bezpečnost Evropy a evropských obyvatel," napsal maďarský premiér podle agentury MTI v kondolenčním telegramu.

"Každému je jasné, že existuje spojení mezi ilegální migrací a terorismem," řekl dnes agentuře MTI maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Evropa se podle něj musí bránit a zajistit svým obyvatelům bezpečnost. To podle šéfa maďarské diplomacie vyžaduje zvýšení ostrahy schengenských hranic a změnu migrační politiky Evropské unie.

"Evropa by se měla probudit," řekl Blaszczak v reakci na atentáty. Události ve Španělsku podle něj znovu ukázaly, že relokace migrantů v rámci azylového systému Evropské unie je chybná. "Máme tu co do činění se střetem civilizací," dodal člen polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Polsko je podle Blaszczaka bezpečné, protože "nemáme muslimské komunity, které jsou enklávami, jež jsou přirozenými základnami pro podporu islámských teroristů". Varšava nepodlehne tlaku z Bruselu, aby přijala migranty na základě kvót, neboť by šlo o ohrožení polské bezpečnosti, dodal Blaszczak. "Přesidlování uprchlíků je systém, který povzbuzuje miliony lidí, aby se vydali na cestu do Evropy," dodal polský ministr vnitra.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Polsko Viktor Orbán uprchlíci EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy