Rozdělení Československa bylo rozumným krokem, míní Kňažko

Bratislava - Rozdělení Československa bylo podle herce Milana Kňažka (71) z historického pohledu dobrým krokem a je důležité, že vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou zůstaly přátelské.

Kňažko byl v roce 1992 součástí delegace Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) premiéra Vladimíra Mečiara při jednáních se zástupci Občanské demokratické strany (ODS) o budoucnosti Československa.

"Čas ukázal, že to (rozdělení) bylo v té době velmi rozumným krokem. Je to takto lépe. Všechny důvody k nedorozuměním a napětí jsou pryč. Nikdy nebyly takové vztahy (mezi Slovenskem a Českem) jako v současnosti a nikdy nebyla taková dobrá báze na jejich rozvoj. To je nejdůležitější," řekl ČTK Kňažko.

Vyzdvihl průběh samotných jednání o budoucnosti Československa. "To bylo vedeno pozitivní představou, jak dosáhnout dohodu, která by odstranila vznikající napětí a konflikty, jež existují v mnoha složených státech a neustále se stupňují, viz Katalánsko a Španělsko, Skotsko a Británie, Vlámové a Valoni," řekl.

"Většina jednání byla vedena úsilím, jak vytvořit takový systém, který by naplnil představu jedné a druhé strany a který by nám umožnil vytvořit, jak říkával i Václav Havel, takzvanou autentickou federaci. To, co bylo za komunismu, mělo k federaci daleko. Po roce 1989 federace sice víceméně fungovala už bez vedoucí úlohy komunistické strany, ale základní principy zůstaly prakticky nezměněny," řekl bývalý slovenský ministr.

Připomněl například nízké zastoupení Slováků na postech velvyslanců Československa či složení federální vlády, která podle něj až ze dvou třetin tvořili zástupci české politické reprezentace. "To je až neuvěřitelné, že to takto mohlo fungovat a pro mě nepředstavitelné, že to tehdejší slovenské orgány nejvyšší státní správy jednoduše akceptovaly," řekl Kňažko, jenž v roce 2014 neúspěšně kandidoval na funkci slovenského prezidenta.

Související

Více souvisejících

Milan Kňažko (herec, politik) Československo Slovensko historie

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy