EU by mohla do října mít shodu na směrnici o vysílání pracovníků

Salcburk - Čelní představitelé Francie, Rakouska, České republiky a Slovenska se dohodli, že budou usilovat o dohodu o reformě stávající systému vysílání pracovníků do dalších zemí Evropské unie, a to do říjnového jednání ministrů práce a sociálních věcí EU o změně příslušné směrnice.

Podle agentury Reuters to uvedl rakouský kancléř Christian Kern po dnešní schůzce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a šéfy české a slovenské vlády Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem. Další jednání expertů zaměří na dobu vysílání či stanovení odměny, ale také na oblast dopravy. 

Lídři čtyř zemí se shodli na tom, že dnešní jednání přineslo pokrok. "Naše jednání znamenají skutečný krok vpřed, skutečný pokrok směrem ke kompromisu v říjnu a jsem tomu rád," řekl Macron novinářům po schůzce.

"Budeme se snažit do října najít kompromis tak, aby byla nalezena přijatelná podoba směrnice," řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj se politici shodli na principech - jednalo se o zkrácení doby vyslání do ciziny a spravedlivé odměňování.

Macron uvedl, že v příštích týdnech o parametrech předpisu budou jednat expertní týmy. Francouzský prezident i rakouský kancléř Christian Kern zmínili, že by se měla doba vysílání zkrátit ze dvou let na rok. "Budeme si ještě lámat hlavu s dopravním sektorem, kde mají Česko a Slovensko zvláštní stanovisko," řekl Kern.

Česká a slovenská strana by oblast dopravy ze směrnice chtěly vyloučit. Nová pravidla by se totiž dotkla řidičů. Sobotka před jednáním řekl, že země V4 chtějí dobré podmínky pro své dopravce. Podle Macrona by se odborníci měli dopracovat i k návrhu "spravedlivé odměny, aby byly zohledněny podmínky vysílacích zemí", řekl Macron.

Podle  Sobotky je směrnice tématem, které Evropskou unii rozděluje. "Není sporu o tom, že pokud jde o vysílané pracovníky, tak lidé si zaslouží stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě," uvedl Sobotka. Dodal, že se otevírá cesta k tomu, aby EU mohla dospět k dohodě.

Připomněl také, že vysílaní pracovníci představují ale jen malé procento evropských zaměstnanců. "Směrnice řeší určitý problém, ale musíme řešit podstatu, a to jsou obrovské rozdíly v různých částech EU. Je důležité pracovat na sbližování životní úrovně, může to znamenat odstranění rizik," řekl český premiér.

I Slovensko má zájem podle předsedy své vlády Roberta Fica dospět do října k dohodě. Směrnice by se ale měla doplnit a "zohlednit sociální specifika" jednotlivých zemí, uvedl Fico.

Schůzka lídrů Česka, Slovenska, Francie a Rakouska v Salcburku měla vést ke sblížení stanovisek ve sporu, kdy si staré členské země stěžují na údajný mzdový dumping při vysílání pracovníků z nových členských států EU, což ohrožuje pracovní místa v bohatších státech. Nové členské země se zase obávají zpřísnění pravidel, která by mohla ohrozit jejich firmy a dotknout se hlavně profesionálních řidičů v mezinárodní dopravě.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron Christian Kern práce EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy