Politická krize na Slovensku vyřešena? Koalici má zachránit dodatek ke smlouvě

Bratislava - Politická krize na Slovensku by mohla být brzy zažehnána. Předsedové tří vládních stran se při dnešním jednání shodli, že současný kabinet nemá alternativu. Řekl to premiér a předseda Směru-SD Robert Fico.

Schůzka se uskutečnila v době koaliční krize, která propukla po vypovězení koaliční smlouvy Slovenskou národní stranou (SNS).

"Máme stejný názor, že tato vláda nemá alternativu. Respektuji, že musíme najít nové formy komunikace a musíme si více rozumět," řekl Fico po zhruba tříhodinové schůzce s předsedou SNS Andrejem Dankem a šéfem strany Most-Híd Bélou Bugárem.

Fico řekl, že s kolegy v koalici se nakonec dohodl na přípravě dodatku ke koaliční smlouvě, který by mohl být schválen na začátku září. Nově by se zástupci vládních stran měli scházet pravidelně a koalice chce dohodnout postupy pro řešení případných sporů.

"Vidím velký pokrok v tom, jak zlepšit mechanismy vzájemného naslouchání a zlepšit vztahy našich funkcionářů," řekl Danko, který ještě ve čtvrtek zmínil také potřebu oživení vlády v personální oblasti. Podle Danka koaliční špičky na společné schůzce o personálních otázkách ale nehovořily.

Fico například podpořil myšlenku zavedení 13. a 14. platu pro zaměstnance, což navrhla SNS. Neodmítl ani návrh strany Most-Híd na zvýšení odečitatelných položek, z nichž se neplatí daně.

Opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti v reakci na schůzku šéfů koaličních stran uvedlo, že peníze z evropských fondů jsou dostatečně silným lepidlem, aby udržely pohromadě i takovou koalici, jejíž lídři neumějí spolu normálně komunikovat. Podle hnutí se koalice místo řešení problémů v uplynulých týdnech přela o malichernosti.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 
Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

Více souvisejících

Slovensko Robert Fico Andrej Danko vláda SR

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy