V novém parlamentu usedne Merkelová, Gabriel i Petryová. Kuriózní situace nastala v Bavorsku

Berlín/Mnichov - Přímý poslanecký mandát získali v německých volbách kancléřka Angela Merkelová (CDU), ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) i předsedkyně protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová. Do parlamentu se naopak nedostal volební lídr bavorské CSU Joachim Herrmann.

Němci mají ve volbách dva hlasy - prvním volí přímo osobnost, druhým politickou stranu, potažmo lidi z její kandidátní listiny.

Přímým výběrem se do parlamentu dostala ve svém volebním obvodu v Meklenbursku-Předním Pomořansku už poosmé v řadě kancléřka Merkelová. Oproti posledním volbám ale výrazně ztratila. Zatímco v roce 2013 získala 56,2 procenta hlasů, letos jich bylo procent 44. Na druhém místě za Merkelovou se v jejím obvodu umístil kandidát AfD Leif-Erik Holm, který už nyní zasedá ve zdejším zemském sněmu. Obdržel 19,3 procenta hlasů.

Přímo mandát získal ve svém obvodu počtvrté také bývalý předseda sociální demokracie a ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Podobně bodoval i i šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier či ministr dopravy Alexander Dobrindt (CSU).

Předseda SPD Martin Schulz se o přímý mandát ve volbách neucházel, byl ale jedničkou na kandidátce své strany v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Do parlamentu se tak dostal díky druhému z hlasů, které mají Němci k dispozici.

Kuriózní situace nastala u Herrmanna, který byl volebním lídrem své strany. Byl sice jedničkou na kandidátce CSU, počet poslaneckých křesel, které strana v parlamentu bude mít, odpovídá ale počtu, který získala přímo, a z vlastní kandidátky se tak poslancem nikdo nestane. Ačkoli neusedne v poslaneckém křesle, mohl by se Herrmann přesto z Mnichova do Berlína přesunout. Uvažuje se o něm totiž jako o možném nástupci Thomase de Maiziérea ve funkci spolkového ministra vnitra.

V parlamentu díky zisku většiny prvních hlasů voličů usedne předsedkyně AfD Frauke Petryová, která kandidovala v obvodu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří, který sousedí s Českou republikou. Dostala 37,4 procenta hlasů. Na tiskové konferenci dnes ale oznámila, že nebude členkou frakce své strany. Přímý mandát pro AfD získali také kandidáti ve volebních obvodech Zhořelec a Budyšín I. Všechny tři obvody sousedí na jihu s Českem. Na rozdíl od Petryové volební lídři AfD Alexander Gauland a Alice Weidelová ve svých obvodech přímé mandáty nezískali.

Stejně jsou na tom také čelní kandidáti dalších stran - z Levice Sahra Wagenknechtová, z FDP Christian Lindner a ze strany Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Všichni tři se ale do parlamentu dostanou na základě dobrých míst, které si zajistili na stranických kandidátkách.

Související

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Zemské volby v Sársku s náskokem vyhráli sociální demokraté

Sociální demokraté (SPD) v dnešních volbách do regionálního parlamentu v západoněmecké spolkové zemi Sársko drtivě zvítězili s 43,5 procenta hlasů. Vyplývá to z prozatímního konečného výsledku, který zveřejnila volební komise. Lídryně SPD Anke Rehlingerová tak v premiérském křesle vystřídá Tobiase Hanse z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která skončila se značným odstupem druhá.

Více souvisejících

Volby v Německu Angela Merkelová Sigmar Gabriel Frauke Petryová (AfD) Německo

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy