Babišovi zatrhli falšování dějin, komentuje slovenský tisk oživení kauzy StB

Bratislava - Slovenský tisk dnes žije kauzou Andreje Babiše a jeho údajné spolupráce s StB. Některé deníky napsaly, že rozhodnutí ústavního soudu voliče ANO spíše neovlivní, nicméně by alespoň část nerozhodnutých českých občanů mohla dát svůj hlas demokratičtějším politikům.

Soud po stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN) zrušil pravomocné rozhodnutí nižších soudů, podle nichž je Babiš v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie veden jako její agent neoprávněně. Slovenský tisk reaguje titulky "Babišovi zatrhli falšování dějin", "Babiš minulost nepřepsal" či "Ústavní soud oživil Babišovu kauzu".

"Rozsudek sice mnoho slušných lidí potěší a ztíží falšování dějin, Babišovými voliči ovšem nehne. Pokud někoho netrápí permanentní zneužívání politické moci ve prospěch vlastního zbohatnutí, ani to, že Babiš byl opakovaně přistižen při lhaní, nebude mu překážet ani spolupráce s StB," uvedl list Denník N a otiskl karikaturu s Babišem.

List Sme soudí, že i po verdiktu slovenského ústavního soudu může Babiš zůstat klidný. "Pokud jeho ANO nedosáhne očekávaného výsledku a na posledních metrech se zasekne, tak mnohem větší vliv než minulost agenta Bureše bude mít přítomnost skandálů Čapí hnízdo a korunové dluhopisy," napsal deník, který o rozhodnutí slovenské ústavního soudu v Babišově případu informoval na titulní stránce a také na celé další stránce dnešního vydání.

Krycí jméno Bureš uvedené v archivních dokumentech StB je spojováno právě s Babišem, který vědomou spolupráci s StB opakovaně popřel.

"Před českými parlamentními volbami, do kterých Andrej Babiš vstupuje jako favorit, mu slovenský ústavní soud s očištěním jména od spolupráce s StB nepomohl," napsal list Pravda, který rovněž otiskl karikaturu s Babišem.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš volby 2017 Slovensko StB Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 13 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 26 minutami

před 45 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy