Rakušané od časného rána volí nový parlament, vybírají z 16 stran

Vídeň - V Rakousku se dnes konají předčasné parlamentní volby. Zhruba 6,4 milionu oprávněných voličů si vybírá z rekordních 16 politických stran a hnutí, z nichž jen šest má reálnou šanci překonat čtyřprocentní klauzuli pro vstup do nyní 183členné Národní rady. Favoritem je lidová strana (ÖVP) v čele se Sebastianem Kurzem.

V některých obcích se volební místnosti otevřely už v 6:00 SELČ, ale na většině míst Rakouska se volí od 7:00 nebo 8:00 SELČ. Hlasování musí být ze zákona uzavřeno nejpozději v 17:00 SELČ.

Nemalá část občanů již odvolila. Z volebních lídrů stran, které mají šanci dostat se do Národní rady, tak v půl desáté učinil šéf liberálů (NEOS) Matthias Strolz na gymnáziu ve vídeňské městské části Liesing. O půl hodiny později odvolila také lídryně Zelených Ulrike Lunaceková, a to na škole ve vídeňské čtvrti Leopoldstadt.

Strolz v rozhovoru s novináři vyjádřil naději, že jeho strana dosáhne dvojciferného výsledku a bude mít koaliční potenciál. Poukázal na to, že dělal "pozitivní kampaň". Poslední předvolební průzkumy jeho straně přisuzovaly čtvrtou pozici za tradiční trojicí největších stran. Lunaceková vyjádřila přesvědčení, že Zelení dosáhnou lepšího výsledku než jim předvídají průzkumy.

Své hlasy už odevzdali také ti voliči, kteří hlasují korespondenčně. Letos jich je téměř 890.000, což je rekord. Při dnešním oznámení výsledků voleb ještě tyto hlasy nebudou započítány. Pokud budou volební výsledky mezi některými stranami těsné, bude se čekat do příštího týdne právě na sečtení hlasů těch občanů, kteří nevhodili hlas do urny ve svém volebním obvodě, což může být kolem 15 procent všech hlasů.

Rakušané jdou hlasovat po týdnech mimořádně intenzivní předvolební kampaně, jejíž součástí bylo mimo jiné na 50 televizních duelů a debat. Volby se konají přibližně pět měsíců poté, co Kurz jako nový šéf lidovců ohlásil rozpad stávající velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) kancléře Christiana Kerna a lidovců.

Pro skandály zmítané sociální demokraty se volební preference v posledních týdnech nevyvíjely nejlépe. Hrozí jim propad až na třetí místo a druhou nejsilnější parlamentní stranou se může stát protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Mnozí pozorovatelé očekávají, že Kurzovi lidovci ji v případě svého vítězství přizvou k vládní spolupráci. ÖVP a FPÖ spojuje mimo jiné snaha o omezení migrace a štědrosti rakouského sociálního systému, například právě pro nově příchozí.

Kromě trojice velkých stran jsou ve hře ještě Zelení - Zelená alternativa, liberální Nové Rakousko a Liberální fórum (NEOS) a Kandidátka Pilz odštěpence od Zelených Petera Pilze.

Několik minut po 17:00 by měly byt zveřejněny odhady výsledků a mezi 20:00 a 20:30 už má být znám předběžný konečný výsledek.

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku Rakousko Sebastian Kurz Christian Kern ÖVP (Rakouská lidová strana) Svobodná strana Rakouska (FPÖ) SPÖ (rakouská sociální demokracie)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy