Nejdůležitější věci z rakouských voleb: Boj o druhé místo je stále nejistý

Vídeň - Volby v Rakousku sice již skončily, hlasy se však ještě stále sčítají. Zatímco se svádí těsný boj o druhé místo, Sebastian Kurz už může slavit. Jeho pozici už nikdo teď neohrozí a svět se tak může seznámit s nejmladším vůdcem evropského národa.

Podpora pro charismatického konzervativního politika Sebastiana Kurze byla před volbami kolem 33 procent, proto nikdo nepochyboval o tom, že lidovci seberou první místo. I když skutečné výsledky ukazuje o něco nižší počet hlasů, pořád mají náskok před svými profily. Rakušané tak vkládají velkou naději ve svoji superstar, na kterou se spoléhají, že dodá zemi nový směr.

O Kurze je nebývalý zájem i v zahraničí, všichni nerakouští novináři přijeli do země během voleb hlavně kvůli němu. I když mladý, dokázal toho už spoustu věcí. Nejenže ve 27 letech se stal nejmladším ministrem zahraniční ve své zemi, je zároveň taky nejdéle sloužícím členem vlády za svoji stranu OVP. Evropská unie tak pozorně sleduje, jaké kroky tento "zázračný chlapec" podnikne v blízké budoucnosti.

Zatímco je prvenství jasné, o to těsněji se bojuje o druhé místo. V noci se průběžně hlásilo 27,4 pro pravicovou FPO a 26,8 pro sociální demokraty (SPO). To poslední chvíle je tak boj velmi vyrovnaný. Od Kurze se předpokládá, že vytvoří koalici s FPO, se kterými sdílí stejný odmítavý postoj vůči uprchlíkům, ale předseda lidovců ještě včera tvrdil, že hodlá vyjednávat se všemi.

Zatímco Kurz i pravice můžou oslavovat, největší smutek je nejspíš v táboře Zelených. Ti se vždy těšili menší, ale stabilní podpoře, a s výsledkem kolem 10 procent se vždy probojovali do parlamentu. Letos je však výsledek obzvláště nízký, s necelými 3,3 procenty nepřekročí požadovanou uzavírací klauzuli 4 procent.

Kromě Zelených se nad volbami budou muset reflektovat i sociální demokraté v čele s Christianem Kernem. Předseda SPO již prohlásil, že jeho strana půjde do opozice a během proslovu ke členům vyjádřil svou lítost nad tím, že došlo v posledních dvou letech k "několika chybám". Sám však odmítl odstoupit z vedení strany a naopak obvinil novináře z toho, že se příliš věnovali skandálům jeho strany.

Sebastian Kurz nyní čeká na to, zda dostane mandát k sestavení vlády. Prezident Alexander Van der Bellen prohlásil, že vítězství lidovců bylo očekávané, nicméně počká do čtvrtka 19. října, kdy budou vyhlášeny oficiální výsledky, než prověří Kurze sestavením vlády. K letošním předčasný volbám se dostavilo 79.3 oprávněných voličů, což je více než při předchozích událostech.

Související

Více souvisejících

Rakousko volby v Rakousku Sebastian Kurz Christian Kern

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy