V Rakousku se rýsuje černo-modrá koalice. Mlčící většina se ozvala, komentuje tisk volby

Vídeň - Rakouské deníky dnes píšou o přelomu, poté co v nedělních parlamentních volbách zvítězili lidovci (ÖVP) 31letého ministra zahraničí Sebatiana Kurze a historicky nejlepšího výsledku málem dosáhla populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Liberální deník Die Presse píše, že Rakousko se dnešním dnem politicky posouvá o kus dál doprava. "Politická krajina roku 2017 chtě nechtě odráží to, jak se v roce 2015 skutečně posunulo mínění v Rakousku," napsal respektovaný list. V době uprchlické krize podle deníku vláda velké koalice dlouho argumentovala a jednala proti mlčící většině v zemi. "To ukázal nedělní volební výsledek zcela zřetelně," soudí Die Presse.

Také levicově liberální Der Standard soudí, že Rakousko je po neděli politicky více napravo a není to příliš překvapivé, stejně jako vítězství Kurze. "Kurz vedl téměř bezchybnou maratonskou kampaň. Nevyskytly se žádné přehmaty, ale ani obsahové rohy a hrany, které by stály za zmínku a na nichž by uvízl," píše Der Standard.

Žádné velké chyby se podle komentáře listu nedopustila ani FPÖ, která dokonce ani nemusela příliš tvrdě zdůrazňovat svůj tvrdý postoj vůči uchazečům o azyl, když tento "part od ní přátelsky převzala ÖVP", soudí Der Standard.

"Černo-modrá (ÖVP-FPÖ) koalice není jen dobře možná, ale měřeno nenávistnou kampaní, kterou proti sobě svedly červení (sociální demokraté, SPÖ) a černí, i pravděpodobná. Na ústavní černo-modrou většinu to sice nestačí, ale příliš vzdálená není. To je nejvíce alarmující ze všech zpráv z této volební neděle," domnívá se Der Standard.

Podle vídeňského deníku Wiener Zeitung se Rakousko nachází v přelomovém bodě. "Jakkoli se nyní ÖVP může těšit na vytoužené dobytí kancléřství, stojí tak před Kurzem těžké časy," předpokládá deník Österreich. Kurz totiž bude muset podle listu vysvětlit, jak si změnu ve skutečnosti představuje.

Regionální deník Salzburger Nachrichten upozorňuje, že do Kurze byla vkládána velká očekávání. "Laťka pro mladého vítěze voleb je položená vysoko, velmi vysoko. V triumfu, jako je tento, už leží zárodek příští porážky. Sebastian Kurz bude posuzován podle očekávání, která vyvolal. Ta jsou obrovská," zhodnotil Salzburger Nachrichten.

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku Sebastian Kurz Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Rakousko Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy