Komunismus v Polsku už ne! Ministr vnitra chce zbořit Stalinovy budovy

Varšava - Ministr vnitra našeho severního souseda Mariusz Blaszczak navrhuje vyčistit Varšavu od všeho stalinského. Začít se má s tzv. "stalinským mrakodrapem". Řekl to pro polský server Samorzadowy.

Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak předložil návrh ke zbourání tzv. "stalinského mrakodrapu" ve Varšavě. Ten je dnes domovem Paláce kultury a vědy. Jinak se mu říká také Palác Josefa Stalina.

Dle názoru Blaszczaka symbolizuje budova epochu sovětského vládnutí a útlaku a přispívá k jejímu nesprávnému interpretování, a to zejména u dětí a mladistvých.

Palác kultury a vědy patří dnes mezi deset nejvyšších stavení v Evropské unii. Byl postaven podle vzoru tzv. "stalinských sester", sedmi mrakodrapů, které se tyčí nad Moskvou. Podle ruské mediální agentury Lenta se tehdy jednalo o "dar polskému národu ze strany Sovětského svazu".

Lev Rudněv, ruský architekt, dohlížel na stavbu budovy, která probíhala mezi lety 1952 a 1955. Dnes budova slouží jako kanceláře, sídla společností a vládních institucí.

Připomeňme, že v červenci podepsal polský prezident Andrzej Duda novelu zákona o dekomunizaci, jejíž součástí bylo stržení všech sovětských soch v celé zemi, a to včetně bust a pamětních desek.

Mimo to padl návrh na odstranění komunistických prvků z názvů škol, jiných sociálních institucí, budov, struktur a objektů veřejné sféry, ulic, mostů a náměstí.

Související

Více souvisejících

Polsko EU (Evropská unie) Mrakodrapy Josif Stalin Rusko Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy