Orbánova strana chtěla vyšetřit Sorosovy aktivity. Pro Maďarsko hrozbou, vzkázali vyšetřovatelé

Budapešť - Měsíční vyšetřování Národního vyšetřovacího úřadu (NNI) v Maďarsku skončilo. Miliardář George Soros, který byl vyšetřován kvůli obvinění maďarské vládní strany Fidesz, není hrozbou pro Maďarsko, ani jeho suverenitu. Informaci přinesl server Budapest Beacon.

Národní vyšetřovací úřad v Maďarsku vydal včera prohlášení, v němž se píše, že nezahájí trestní stíhání maďarsko-amerického miliardáře George Sorose. Soros byl vyšetřován na základě podnětu Ádáma Mirkóczkiho z maďarské politické strany Jobbik.

Mirkóczi, který měl podporu i od vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, jej vylíčil jako "obraz existenciální hrozby pro maďarskou suverenitu a bezpečnost".

Představitelé strany Fidesz zase Sorose obvinili z toho, že má "nebezpečný plán, který je realizován jeho rozšířenou mezinárodní sítí". Mirkóczi si řekl, že taková obvinění od několika různých osob si zaslouží kompletní vyšetřování Sorose.

Tato tvrzení však vyvrátil právě Národní vyšetřovací úřad. Ten ve svém prohlášení napsal, že Soros žádnou takovou hrozbu pro Maďarsko nepředstavuje. 

Podle prohlášení Sorosova vyjádření k aktuálním událostem, jako například k migrační krizi, "nejsou považována za přípravu násilného nebo výhrůžného činu". NNI rovněž zkoumala, jestli se Soros nepokoušel přesvědčit jiné lidi, aby se zapojili do násilných nebo výhrůžných činů. Ani odpověď na tuto otázku představitele Fidesz nepotěšila.

Vyšetření proběhlo také v Sorosových organizacích, především Open Society Foundation, což je společnost bojující např. za lidská práva nebo práva žen. Ani zde však vyšetřovatelé nenašli známku toho, že by se měl Soros pokoušet o narušení nebo ohrožení ústavního pořádku v Maďarsku.

Vyšetřovatelé dodali, že v tomto případě bylo přání maďarským politiků, kteří Sorose obvinili, otcem myšlenky.

A co na to Mirkóczi? Po zveřejnění prohlášení NNI oznámil, že vláda a vládní koalice obdržely od vlastních vyšetřovacích úřadů oficiální a notářsky ověřený doklad, který dokládá, že Národní vyšetřovací úřad lže.

Související

Soros, George

Soros: Putin zcela zjevně Evropu vydírá

Vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodování s plynem není tak silná, jak Putin předstírá. Uvedl to americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros. Evropa má podle něj na Putina solidní páky. V dopise italskému premiérovi Mariu Draghimu Soros napsal, že Putin zcela zjevně Evropu vydírá a hrozí zadržováním dodávek plynu, pokud už to zrovna nedělá.
Soros, George

Dezinformace připisují vznik pandemie nejčastěji Gatesovi, Sorosovi nebo 5G sítím

Nejčastější mýty o koronaviru v českých médiích se podle analýzy Newton Media týkají jeho umělého vytvoření za účelem světového spiknutí. K šíření podle ní přispěl i prezident Miloš Zeman. Jako časté původce viru jmenují dezinformace amerického miliardáře Billa Gatese, Georgese Sorose nebo 5G sítě. Společnost analyzovala sociální i tradiční média od prosince 2019.

Více souvisejících

George Soros fidesz Maďarsko Maďarský parlament Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy