Katalánské volby se budou konat bez lídrů provincie - Jedni nejsou na území Španělska, druzí jsou ve vězení

Barcelona/Madrid - Blíží se volby do katalánského parlamentu, které naznačí, kudy se bude španělská provincie ubírat. Účastnit se jich však nebudou dosavadní lídři oblasti. Politici, kteří měli na starost pokus o převrat a vyhlášení nezávislosti, budou v den voleb buď ve vězení, nebo mimo zemi. Informoval o tom ruský deník Kommersant.

Včera došlo hned ke dvěma rozhodnutím, která dozajista ovlivní volby v Katalánsku, které se budou konat 21. prosince. Jednak Carles Puigdemont, do sesazení španělským senátem předseda katalánské vlády, a jeho čtyři ministři zůstanou v Bruselu. Zato zástupce Puigdemonta Oriol Junqueras zůstane ve španělské vazební cele.

Soudce Pablo Llarena zdůvodnil ponechání Junquerase a dalších 4 lidí ve vazbě tím, že by v případě propuštění na svobodu utekl do jiné země. Šest původně odsouzených poslanců katalánského parlamentu se mohlo dostat na svobodu na kauci. Ta činila 100 tisíc eur.

I přes propuštění členů katalánského parlamentu jsou tito důkladně kontrolováni. Byly jim sebrány cestovní doklady, nesmějí odjet ze Španělska a každý týden se musejí hlásit u soudu.

Reakce na takové tresty se různí. Například předseda katalánské sekce Lidové strany Xavier García Albiol na svém Twitteru napsal, že "rozhodnutí Nejvyššího soudu ukazuje, že španělská ústava není žvýkačkou, kterou je možné natahovat do té doby, dokud nebude uznána nezávislost regionu".

Naopak členka koaličního seskupení JuntsxCat Elsa Artadiová kontrovala: "Dnes bude šest členů (katalánské) vlády spát ve své vlastní posteli, ale do doby, dokud se nevrátí všichni, nepolevíme. Oba Jordiové, Joaquime a Oriole, nikdy vás nenecháme samotné!"

I přes uvěznění se Oriol Junqueras stejně jako Puigdemont voleb formálně zúčastní. Z vazby povede do voleb Republikánskou levicovou stranu, její vítězství se však neočekává. Podle průzkumů by měla vyhrát prošpanělská strana Ciudadanos. Ta by měla dostat 22,5%. Následovat by měla s 20,8% Republikánská levice a až na třetím místě s 16,9% hlasů by skončila koalice bývalého prezidenta Puigdemonta JuntsxCat.

Související

Španělsko, ilustrační fotografie.

Ve Španělsku rychle přibývá nakažených, Katalánsko zavírá noční podniky

Španělsko zažívá rychlý růst počtu lidí nakažených koronavirem a některé regiony kvůli tomu před Vánoci zavádějí nové restrikce. V Katalánsku se od pátku zavřou noční podniky a setkávat se bude smět nanejvýš deset lidí najednou. Některé provincie se chystají navrhnout povinné nošení roušek i venku, napsal dnes list El País.
Katalánsko, ilustrační foto

Katalánsko od pátku ruší téměř všechna zbývající covidová opatření

Katalánsko od pátku ruší téměř všechna zbývající opatření, která v tomto španělském regionu platila kvůli pandemii covidu-19 v různé formě od loňského jara. Mimo jiné se tak opět budou moci z plné kapacity zaplnit fotbalové stadiony i vnitřní prostory restaurací. Informují o tom místní média. Podle katalánského deníku La Vanguardia má tento region mírné zpoždění v uvolnění opatření oproti mnoha jiným oblastem Španělska.

Více souvisejících

Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont Brusel soudy vazba volby 2017

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy