Divoké večírky, pak zastrašování svědků. Pracovník Oxfamu přiznal sex s prostitutkami

Londýn - Šéf mise humanitární organizace Oxfam po zemětřesení na Haiti z roku 2010 při interním vyšetřování v roce 2011 přiznal, že si do svého obydlí v Karibiku vodil prostitutky. Roland van Hauwermeiren poté ještě dva roky působil v Bangladéši v obdobné roli u organizace Action Against Hunger. Ta prý od Oxfamu nedostala žádné informace o jeho nevhodném chování.

Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes zveřejněných dokumentů britské charitativní organizace. Van Hauwermeiren přitom minulý týden odmítl, že by někdy dával peníze sexuálním pracovnicím.

Zveřejněný 11stránkový dokument popisuje, jak charita postupovala poté, co v létě roku 2011 obdržela informace o tom, že několik členů mise na Haiti porušuje etická pravidla Oxfamu týkající se sexuálního zneužívání, podvádění, nedbalosti a protežování příbuzných. Organizace se prý snaží být "tak transparentní, jak je to jen možné", a to zejména s ohledem na "narušení důvěry, k němuž došlo".

Van Hauwermeiren ze své pozice na Haiti v roce 2011 odstoupil, v důsledku interního vyšetřování bylo z mise v karibském státě staženo dalších šest pracovníků.

Obvinění točící se kolem 68letého Belgičana nedávno popsal britský deník The Times, podle jehož zdrojů se na Haiti odehrávaly divoké večírky placené z prostředků charity, docházelo údajně i ke zneužívání mladistvých.

Záznamy z interního vyšetřování dále například odhalují, že tři z problémových pracovníků na Haiti kvůli zatajení přečinů fyzicky zastrašovali svého kolegu, informoval deník The Guardian. Van Hauwermeiren mezi nimi údajně nefiguruje.

Verze zprávy, kterou dostala k dispozici média, však není kompletní. Některé pasáže jsou v ní začerněné kvůli utajení totožnosti zainteresovaných osob, včetně jmen mužů, kteří se měli dopustit zastrašování svědka. Plnou verzi dokumentu má dnes Oxfam předložit haitské vládě, přičemž se má organizace omluvit za "pochybení".

Kvůli skandálu, který se týká také aktivit Oxfamu v Čadu a Libérii, přezkoumávají hospodaření jedné z největších charitativních organizací na světě britské úřady i Evropská unie.

Související

Peníze, zlato

Propast mezi chudými a bohatými živí globální hněv. Oxfam vydal alarmující analýzu

Prohlubující se propast mezi chudými a bohatými a podfinancované veřejné služby posilují hněv veřejnosti a mohou za nárůst nacionalismu. Ve své zprávě o nerovnosti, zveřejněné před začátkem Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, to napsala britská nevládní organizace Oxfam. Zatímco majetek miliardářů se loni každý den v průměru zvýšil o 2,5 miliardy dolarů (56 miliard Kč), což je meziročně o 12 procent, tratila chudší polovina světové populace 11 procent, tedy půl miliardy dolarů denně.

Více souvisejících

Oxfam sexuální zneužívání Haiti Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy